Published On: Uto, lis 11th, 2016

Popisom iz 2013. obuhvaćeno 200.000 stanovnika koji nisu trebali biti popisani


Popisom stanovništva BiH provedenim 2013. godine obuhvaćeno je skoro 200.000 stanovnika koji nisu rezidentni, odnosno nisu trebali biti popisani, dok istovremeno na popisu nema oko 40.000 stanovnika koji su trebali biti popisani, rekao je Edin Šabanović iz Agencije za statistiku BiH.
“Kontrolni popis je nezavisna anketa koja se prema preporuci UN-a provodi nakon popisa najkasnije tri mjeseca, a mi smo je proveli dva tjedna poslije. To je anketa na bazi uzorka izbornih krugova. Nema cilj ispravljati podatke popisa, već da ispita utjecaj nedostataka koji su se dogodili, a događaju se u svakom statističkom istraživanju, pa i u popisu, da evaluira greške u obuhvatu i sadržaju pojedinih pitanja i da se dobiju korisne informacije koje će se koristiti za formiranje narednih statističkih istraživanja”, rekao je Šabanović, prenosi Klix.
Kontrolni popis je proveden u 107 općina BiH. Prikupljeni su podaci o oko 12.000 privatnih kućanstava i skoro 37.000 osoba. Ova anketa nije pokrivala osobe koje žive u kolektivnim i institucionalnim ustanovama. Kazao je kako su ovu UN-ovu metodu koristili Kosovo, Albanija, Italija i Srbija, koja se nije držala dosljedno, ali da je u BiH ona morala biti prilagođena. No, primjer drugih zemalja koje su morale prilagoditi dualni sustav koji preporučuje UN u Agenciji nisu znali navesti.
“Mi smo primijenili prilagođeni dualni sustav procjena, to govorimo otvoreno, jer četvrta pretpostavka nije ispunjena, a to je da je nadobuhvat zanemariv jer nije zanemariv. Imamo stopu od 5,59 koja se odnosi na osobe koje su popisane, a nisu trebale biti popisane”, rekao je Šabanović.
Istakao je da kontrolni popis nema za cilj pokazati je li  popis dobar ili nije, već da da mjeru upotrebnosti njegovih rezultata, a hoće li  Eurostat i EU prihvatiti popis, zavisi od njih.
“Sigurno ni popis ni popisna anketa ne govore točan broj stanovnika i nikada nijedna zemlja ne može prebrojati i dati točan broj stanovnika. Svi imaju grešku, samo što su tim statističkim istraživanjima greške mjerljive. Kada smo procijenili da je 3,352.760 stvarni broj stanovnika, mi imamo gornju i donju granicu. Većina indikatora pokazuje da u našem popisu ne postoje drastično velike greške. U veoma razvijenim zemljama, sa dobrom statistikom, obično je stopa nadobuhvata manja od jedan posto. Kada usporedite s afričkim zemljama, imaju stope od 14 i to je riječ o milijunima ljudi koji su popisani, a nisu trebali biti”, rekao je Šabanović.
Predstavnici Agencije za statistiku BiH sutra će imati sastanak sa predstavnicima Međunarodne monitoring misije (IMO tim). Na zajedničkoj sjednici bit će prezentirane ocjene i nalazi u vezi sa kvalitetom popisa stanovništva u BiH.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>