Published On: Uto, lis 15th, 2013

Popis stanovništva u BiH završava se večeras u 21 sat

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini bit će završen večeras u 21.00 sat, u predviđenom roku nakon trajanja od 15 dana.

Agencija za statistiku BiH jučer je, na osnovu zaključka Središnjeg popisnog ureda, uputila dopis svim popisnim komisijama lokalne samouprave da potvrde kako popis može biti završen.

Prvi preliminarni rezultati popisa bit će priopćeni nakon 90 dana, odnosno tri mjeseca.

Savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da popis neće biti produžen jer je na osnovu dobivenih potvrda s terena zaključeno da ovaj proces može biti završen na vrijeme kako je i predviđeno.

Najavila je da će popisni materijal iz lokalnih popisnih komisija idućeg tjedna biti distribuiran u Centar za skladištenje, a priprema prostorija je već u završnoj fazi.

– Za rad u Centru za skladištenje potrebno je oko 300 ljudi, natječaj za prijem je raspisan, prijave smo dobili, ali nemam detaljniju informaciju o tome – kazala je ona.

Potvrdila je da je popis ponovljen u pet popisnih krugova u Srebrenici, te da će i tamo sav proces do večeras u 21.00 sat biti završen.

Adembegović nije željela komentirati navode medija o različitim neregularnostima u vezi s popisom, naglašavajući da Agencija niti Središnji popisni ured nisu dobili niti jedan službeni dopis o bilo kakvim nepravilnostima.

Ona je naglasila da će popisivači protiv kojih je podnesena kaznena prijava biti procesuirani u skladu sa Zakonom o prekršajima.

Istaknula je da će Srednji popisni ured službeni izvještaj o milijun praznih popisnih listića koji su se pojavili na području BiH dobiti po završetku popisa, kada će i zauzeti službeni stav o tom pitanju.

Također je podcrtala da za sada planirani proračun od 46 milijuna KM za sve aktivnosti i faze popisa nije dolazio u pitanje.

U većini općina u Republici Srpskoj završen je popis stanovništva, domaćinstava i stanova, a popisivanje traje i danas sve do 21 sati, potvrdila je za Fenu direktorica Zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković. Danas, zadnjeg dana popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini, kako je naglasila, sve aktivnosti se privode finalnoj fazi, kada je u pitanju ovaj bh. entitet.

 

(fena)