Published On: Sub, sij 19th, 2013

Popis stanovništva je odgođen po međunarodnoj preporuci

Preporuka Međunarodne promatračke operacije (MPO) za popis stanovništva i kućanstava u BiH bila je da se popis odgodi za najmanje šest mjeseci, odnosno da se popis realizira u listopadu 2013. godine, potvrdio je predsjednik MPO-a Pieter Everaers.
“Kao što se može pročitati u bh.. Medijima ovog tjedna, Vijeće ministara BiH razmatralo je Izvješće o pripremama za popis stanovništva u BiH 2013. i zadužilo državnu Agenciju za statistiku dostaviti za sljedeću sjednicu nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva koji će uzeti u obzir preporuke MPO-a u svezi s odgađanjem popisa stanovništva za šest mjeseci. Odluka Vijeća ministara BiH je u skladu s preporukama MPO-a “, dodao je Everaers.
Zamoljen da izdvoji nekoliko važnih pojedinosti iz posljednjeg izvještaja koji je MPO uradio, Everaers kaže da su vlasti u BiH odgovorne za objavljivanje izvještaja i njegovih glavnih zaključaka te da upite o važnijim pojedinostima izvješća Upravnog odbora treba uputiti vlastima BiH.
Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici razmotrilo je dopunjeni Izvještaj o pripremama za popis stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. i zadužilo Agenciju za statistiku da Vijeću ministara BiH za narednu sjednicu dostavi nacrt zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine.