Published On: Ned, srp 3rd, 2016

IZETBEGOVIĆ: Popis neće utjecati na strukturu vlasti u BiH, Čović i ja relaksiramo odnose s Ivanićem…

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u razgovoru za “Avaz”, nakon važne posjete Berlinu, kazao je da podrška i najavljena financijska pomoć njemačke kancelarke Angele Merkel za ublažavanje negativnih posljedica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) ulijevaju optimizam da bi put BiH k Europskoj uniji ipak mogao biti deblokiran.

Izetbegović pojašnjava da se u narednim danima ubrzano mora raditi na prikupljanju preciznih podataka koje će Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, već u ponedjeljak dostaviti kancelarki Merkel na summitu lidera zapadnog Balkana, odnosno nastavku berlinskog procesa koji će 4. srpnja biti održan u Parizu.

Negativan efekt

”Mi moramo konačno razjasniti te spekulacije kako ćemo od primjene SSP imati štetu od 100 milijuna maraka. To nije točno. Ali, Zvizdić će precizne podatke o tome dostaviti kancelarki Merkel već na summitu u Parizu, kao i detaljne podatke o tome šta bi trebalo podržati u našoj poljoprivredi kako ne bismo imali nikakvog negativnog efekta zbog primjene SSP-a. Ovim se, ja sam to već kazao, izbija adut Banjoj Luci da je ovaj sporazum loš i da šteti poljoprivrednicima”, kaže Izetbegović.

Istovremeno s ovim aktivnostima, naglašava Izetbegović, nastavljaju se razgovori na nivou Predsjedništva BiH i koalicijskih partnera u državnoj vlasti u potrazi za kompromisnim rješenjem u vezi s SSP-om.

Vremena je malo, a Izetbegović dijeli optimizam kancelarke Merkel da bi se do 18. srpnja, kada zasjedaju ministri vanjskih poslova EU koji bi trebali raspravljati i o BiH, mogao dogoditi pozitivan preokret. Također, Izetbegović je potvrdio da je došlo do relaksacije odnosa između njega i Čovića s Ivanićem.