Published On: Ned, svi 29th, 2016

POPIS: EU podržala metodologiju, rezultati će biti objavljeni u srpnju

Predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne promatračke operacije za popis stanovništva i domaćinstava u BiH Pieter Everaers jučer je na konferenciji potvrdio kako je metodologija koju je usvojila Agencija za statistiku BiH na čelu s Velimirom Jukićem u skladu s međunarodnim preporukama, kao i s preporukama kako se trebaju tretirati rezidentni stanovnici.

 

Pritom je, pozvavši na tajnosti, odnosno da se ne ide u javnost podacima dok ne budu konačni, naglasio i kako bi što prije trebalo doći do objave prve publikacije iz popisa, i to do početka srpnja. Nakon toga, očekuje kako će cjelokupni podaci iz popisa biti objavljeni do studenog ove godine, uz opasku kako bi odgode mogle ozbiljno naštetiti kvaliteti popisnih podataka. Što se pak tiče nadzora ovih aktivnosti, ocjena Međunarodne promatračke misije uslijedit će nakon formalne objave rezultata popisa

 

Everaers je istaknuo i kako je nakon jučerašnjih sastanak upoznat o protivljenju iz RS-a, ali i kako mu je rečeno da će Zavod za statistiku RS-a ostati u ovom procesu. U tom je kontekstu podsjetio i kako je popis u posljednjem razdoblju bio zanemaren zbog rasprave oko metodologije utvrđivanja stalnih stanovnika u BiH, ali i kako EUROSTAT ohrabruje sve sudionike u procesu kako bi se proveo princip neovisnosti. Šef izaslanstva EU-a u BiH Lars Gunnar Wigemark pak poručio je kako je Uniju bitno koliko ljudi živi u BiH, gdje žive, čime se bave, dok ih manje zanima etnička i vjerska pripadnost.

 

Stav RS-a

 

Direktorica Zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković jučer je Everaersu prenijela stav institucija RS-a prema kojem su odluka o jedinstvenom programu obrade popisa stanovništva u BiH i sam program nezakoniti, naglasivši kako je jedan od tih primjera i način objave rezultata popisa.

 

-Predlaže se da se određeni dio podataka objavi u skladu sa rokom, a ostali dio po nekom planu. Tu postoji niz elemenata suprotnih zakonu od formalno-pravnih do suštinskih, pojasnila je ona, dodavši i kako je sugovorniku prenijela i kako su ciljevi IMO-a neovisni i nepristrani rezultati popisa stanovništva. Međutim, navela je, Everears je podržao program koji je donijela Agencija za statistiku BiH.

 

SNSD-ov zahtjev

 

Predstavnici srpskih političkih stranaka i dalje se ne mire s činjenicom da je Agencija za statistiku donijela jedinstven program obrade popisnih podataka te traže stavljanje izvan snage te odluke, a posebno je u tim zahtjevima aktivan Klub SNSD-a u Zastupničkom domu državnog Parlamenta. Predsjedavajući tog Kluba Staša Košarac naglasio je kako su zastupnici SNSD-a iskoristili poslovničke mogućnosti i podnijeli zahtjev za održavanjem hitne izvanredne sjednice ovog doma na kojoj bi glavna tema bila odluka o utvrđivanju jedinstvenog programa obrade popisnih podataka, odnosno informacija Vijeća ministara o ovoj problematici.

 

Pritom je naglasio kako je Vlada RS-a navela da ovu odluku smatra nezakonitom te je neće prihvatiti, odnosno traži da se ista stavi izvan snage. Također, Kođarac je naveo i kako imaju snažne argumente iz Zavoda za statistiku RS-a, a tu je i pismo upućeno predsjedavajućem Vijeća ministaraDenisu Zvizdiću kao i zamjenicima Vjekoslavu Bevandi i Mirku Šaroviću u kojem se traži da Vijeće ministara razmotri odluku o jedinstvenom programu obrade popisnih podataka te je stavi izvan snage. Podsjetivši kako Šarović ima mogućnost tražiti da Vijeće ministara obavi raspravu, Košarac se upitao i zašto se to do sada nije učinilo.
– Pozivam ga da hitno zatraži sjednicu Vijeća ministara BiH o ovoj temi i da, ukoliko takozvani Savez za promjene sa svojim koalicijskim partnerima iz SDA ne igra poznate političke igre sa najvišim interesima srpskog naroda i Republike Srpske, stavi ovo pitanje na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH, istaknuo je Košarac, dodavši kako će u slučaju da se odluka ne stavi izvan snage ponovno pozvati predstavnike Saveza za promjene da ne sudjeluju u donošenju odluka u Vijeću ministara i Parlamentu.

 

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda također se osvrnuo na ovu problematiku te je upozorio da ako ne riješimo pitanje popisa i ne stvorimo pozitivan politički ambijent, “nećemo dobiti upitnik EU i nećemo ništa napraviti”.