Published On: Sub, svi 18th, 2013

Pop zbog priloga pretukao monahinju

Monahinja Mihaela (78) dobila je batine od svećenika dok je ispred Saborne crkve u centru Kragujevca sakupljala prilog za manastir Pravedni Job. Nemili događaj odigrao se na Veliki petak, čak je i policija morala intervenirati.
Gnjev za sada neidentificiranog svećenika izazvalo je to što su vjernici u njenu kutiju stavljali novac. Monahinja se odbranila kišobranom. Kako saznajemo u policiji, napravljena je i službena bilješka o ovom incidentu.
– Bilo je poslije podne, sjedila sam ispred kapije crkve u glavnoj ulici. Tada se pojavio svećenik i odmah je počeo da me udara po glavi. Kukala sam, ali nitko mi nije pritekao u pomoć. Riješila sam sama da se branim, dohvatila sam kišobran i počela sam da ga udaram, da ga bodem. Drugom rukom sam čuvala kutiju s novcem, jer mi se činilo da hoće da je otme – priča za “Blic” Mihaela, koju su spasili prolaznici i potom pozvali policiju.
Kako je za “Blic” izjavio Ivan Đorović, načelnik policijske uprave u Kragujevcu, bilo je pritužbi od eparhije zbog toga što te dvije monahinje, ona i njena sestra Urila (84), prikupljaju dobrotvorne priloge.
– Reagirali smo odmah i prikupljali smo informacije. U selu Prekopeča su nam svi rekli da su to dobre, poštene žene, koje sve što sakupe ulažu u gradnju manastira koje su same i podigle. Zato smo riješili da ih ne diramo i da im ne zabranjujemo da sakupljaju prilog za crkvu. Mi njih nećemo sklanjati s ulice, a crkva svoje unutarnje nesuglasice mora rješava sama – kaže Đorović.
Mihela kaže su prije nekoliko godina njoj i sestri svećenici počeli prijete i da ih tjeraju.
– Kažu da smo im pokupile sve pare … – Dodaje.
Ona i njena sestra poznate su i po tome što putuju u “fići” starom 40 godina, koji su same kupile.Mihaela je tada i položila vozački ispit, i dozvolu ima i danas.

“Rekli smo im da se sklone”

Kako je “Blicu” rečeno u Šumadijskoj eparhiji, monahinjama je više puta rečeno da ne sakupljaju priloge sa svojom kutijom. Rekli smo im da nam kažu koliko im novca treba, ali one nisu prihvatile.Bune se i ne prihvaćaju dogovor. Zato je monahinji Mihaeli već deset godina zabranjeno pričest.Monah mora biti poslušan i pokoran – kažu u eparhiji za “Blic”.