Published On: Pon, pro 23rd, 2019

Ponovno svađa u Njemačkoj oko prihvaćanja migranata

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova odbacilo je u nedjelju mogućnost prebacivanja migranata s grčkih otoka u Njemačku nakon što je to u jednom intervjuu zatražio predsjednik njemačke stranke Zeleni Robert Habeck i time pokrenuo novu raspravu o odnosu prema migrantima.

“Naš cilj mora biti poboljšanje uvjeta života podnositelja zahtjeva za azilom u Grčkoj. Jednostrana akcija prebacivanja manjih grupa nije rješenje”, rekao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Guenter Krings (Kršćansko-demokratska unija CDU) za internetsko izdanje dnevnika Rheinische Post.

Robert Habeck je prije toga u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS) apelirao na njemačke vlasti da prebace jednu grupu migranata s grčkih otoka u Njemačku.

„Prebacite kao prvo malu djecu“, rekao je Habeck. On je objasnio kako je na otocima ispred turske obale „nagurano 4.000 djece“.

Habeck je u razgovoru za frankfurtski dnevnik objasnio kako već ima potvrdu saveznih zemalja Berlin i Tirinška kao i pripadnika stranke Zeleni koji se nalaze u vladi savezne zemlje Baden-Wuerttemberg, za prihvat jednog dijela maloljetnih migranata.

On je ustvrdio kako ne treba čekati da se dogovor oko raspodjele migranata postigne na razini EU-a jer “ionako svatko slijedi svoja pravila”.

Državni tajnik Krings objasnio je kako bi prihvat izbjeglica bez dogovora s ostalim zemljama EU-a predstavljao “povredu svih europskih pravnih odredbi” te da ne bi promijenio lošu situaciju osoba koje se nalaze na grčkim otocima.

On je objasnio kako njemačka vlada aktivno sudjeluje u pomoći migrantima u Grčkoj te da je prije nekoliko dana poslala 55 kamiona sa šatorima i krevetima.

Državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Stephan Mayer je podržao svog kolegu i dodao kako bi se prebacivanje migranata s grčkih otoka protivilo dogovoru na razini EU-a.

“Izoliranim djelovanjem Njemačke u ovom trenutku bi se ostalim članicama EU-a omogućilo izbjegavanje vlastite odgovornosti”, rekao je Meyer medijima grupe RND.

On je objasnio kako Njemačka „zajedno s europskim partnerima“ radi na problemu zbrinjavanja maloljetnih migranata bez pratnje.

Prema podacima grčke vlade, 65 posto podnositelja zahtjeva za azilom dolazi iz Afganistana i Pakistana a 11 posto su sirijske ratne izbjeglice.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare