Published On: Uto, lip 14th, 2016

PONOVNO PARIZ: IS-ovac nasred ulice zaklao policajca pa mu pred trogodišnjim djetetom ubio i ženu

Francuski policijski časnik ubijen je u noći s ponedjeljka na utorak ispred svoje kuće u pariškom predgrađu Magnanvilleu, u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država, prenose agencije.

Neidentificirani napadač ubio je 42-godišnjeg policijskog časnika i zatim se zabarikadirao u njegovoj kući. Ubili su ga pripadnici specijalnih snaga francuske policije pošto su pregovori o predaji propali. U kući je pronađeno tijelo ubijene ženske osobe za koju se pretpostavlja da je supruga ubijenog časnika, prenosi agencija Reuters.

Agencija Islamske države Amaq priopćila je da iza napada stoji ta radikalna islamistička skupina. “Izvor agencije Amaq: borac Islamske države ubio je zamjenika zapovjednika policijske postaje u gradu Les Mureauxu i njegovu ženu”, navodi se na internetskim stranicama Amaqa.

Ako se potvrdi da je IS izveo napad, riječ je o prvom napadu militanata na francuskom tlu nakon što je francuska vlada uvela izvanredno stanje nakon napada u Parizu u studenome prošle godine u kojima je ubijeno 130 osoba.

Ubojstvo se dogodilo u pariškom predgrađu Magnanvilleu, 50 km sjeverno od središta glavnog grada Francuske i oko 20 km od Les Mureauxa gdje je radio ubijeni policijski časnik.

Trogodišnji dječak spašen je neozlijeđen nakon što su specijalci iz postrojbe RAID upali u kuću.

Vikao Allahu Akbar

Francuska agencija AFP izvijestila je da je napadač tijekom neuspjelih pregovora s policijom rekao kako je on borac Islamske države, a i novinska agencija ISIS-a Amaq izvijestila je da je za krvoproliće odgovoran njezin borac, javlja Jutarnji list.

Svjedoci tvrde da je, dok je zabadao nož u policajčev trbuh, napadač, navodno u 20-im godinama, urlikao ‘Allahu Akbar’.

Tijekom talačke drame u ulici u kojoj se sve događalo bila je isključena javna rasvjeta, a čitavo je susjedstvo bilo evakuirano.

O svemu se oglasio i ured predsjednika Francoisa Hollandea, iz kojeg je za utorak najavljen krizni sastanak o ovom zločinu u Elizejskoj palači.

Prema dosad raspoloživim podacima, ubijeni policajac bio je jedan od zapovjednika lokalne policije, a glasnogovornik francuskog ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet jedva susprežući suze je rekao da je policija pretrpjela enorman gubitak.