Published On: Ned, srp 29th, 2018

Poništeno sramno rješenje pred otkaz koje je uručeno Ugi Vlaisavljeviću

Nakon skoro tri mjeseca Upravni odbor UNSA je poništio sramno rješenje koje je prema redovnom profesoru Ugi Vlaisavljeviću donio dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Muhamed Dželilović.

 

Upravni odbor UNSA je poništio sramno rješenje pred otkaz redovnom profesoru Ugi Vlaisavljeviću, ističući oštre kritike na račun dekana Muhameda Dželilovića.

 

U rješenju između ostalog stoji:

“Cijeneći da nije ispoštovana propisana procedura za utvrđivanje povrede radne discipline Upravni odbor je konstatirao da doneseno pisano upozorenje nije utemeljeno na pravilno utvrđenim činjenicama, pravilnoj primjeni materijalnog prava, te poštovanju pravila postupka. Obzirom na naznačeno odlučeno je kao u dispozitivu”

 

Dakle, ovim je potvrđeno da je dekan Dželilović imao samo jednu namjeru, ne da zavede red na Fakultetu nego da na sasvim bespravan način ukloni nepoželjnog profesora Vlaisavljevića. Činjenica da je u preporuci Ombudsmena za BiH navedeno da je riječ o diskriminaciji i nepoštivanju pravnih normi govori da je cijeli slučaj Vlaisavljević zapravo montirani slučaj. Kako je profesor Vlaisavljević godinama izložen mobbingu pojedinih kolega sa Odsjeka za filozofiju, ovaj čin je bio sam kulminacija te dugogodišnje prakse, ovaj put sa pečatom dekana Dželilovića.

Sve točke po kojima je kažnjen Vlaisavljević su odbačene kao neutemeljene, ocijenjene kao proizvoljne i bez ikakvih dokaza. UO UNSA ističe da su ovim činom čak narušeni i međuljudski odnosi na Fakultetu.

Napominjemo da je profesor Vlaisavljević jedan od najcitiranijih profesora na UNSA. Dobio je potporu u svojoj borbi protiv diskriminacije od uglednih kolega iz regije i cijelog svijeta.

Peticiju Vlaisavljeviću je potpisalo preko sedam stotina intelektualaca iz cijelog svijeta. Među njima su i takva imena poput Etienne Balibara,Chantal Mouffe, Gil Anidjar, kao i intelektualci i javni djelatnici sasvim različitih svjetonazora iz cijele BiH.

poskok.info

 

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare