PONAVLJA LI SE 1878? Podržavamo Schmidta i uporabu bonskih ovlasti

Vodi li se u BIH bitka oko sukoba dvaju vrijednosti, kako to tvrde islamocentrične stranke iz Sarajeva pod plaštom lažne građanštine, ili se tek ponavlja povijest?

UK i Austrija od strahu od rusije poništile su 1878. SanStefanski mir i nametnule Berlinski Kongres “bonskim ovlastima”. Sve u strahu od Rusije

Za one koji ne znaju, 1878 završio je Hercegovački ustanak, koji je počeo 1975. Završava  kapitulacijom Osmanlija pred Rusima i to pred vratima Istanbula. U malenom mjestu Sveti Stjepan pred samim centrom Osmanske imperije.

Hercegovcima je uspjelo podići u ustanak i Srbe preko Drine i Bugare i Ruse i Rumunje i Crnogorce.  Ne i “braću” Hrvate iz “EU” tog vremena. Iz austrougarske Hrvatske. Čak mediji AustroUgr Hrvatq tog vremena zapamtili su pisanije raznih uglednih AustroUgrHarauvatića kako pišu banu Mažuraniću kritičkijeh pisamah poradi toga što se časni ban udostojio pomoći katolički ustanak u Hercegovini. ćebadima, mazgama, hranom i prihvatnim centrima.

SanStefanskim mirom stvorena je kudikamo povoljnija karta Balkana za Hrvate i Srbe u BIH. No ne i za velike sile Zapada. Poništile su taj mir, kao što danas žele poništiti Dayton jer smatraju da su u njemu prorurski Srbi prešli previše zapadno od Drine.

Bitka oko Daytona, ćini se kao nešto što se najmanje tiče BH građana i kako ponovno Zapad, mora ispoštovati Austrijski strah od Srbije, čitaj Rusije, i širenja pravoslavnog iliti ruskog utjecaja ka sredmozemlju.

U toj bitci najmanje je bitno tko je u pravu i tko poštuje a tko ne međunarodno pravo. Jedino je bitno da se to pravo poništi. Baš kako su poništili SanStefanski mir. Dayton prije svih Daytona. Dayton kojim je okončana dominacija Turske na Balkanu da bi ju potom, potpuno izgubljenu i poniženu, tu istu Tursku Austrijanci vratili na Balkan. Nad naše živote . Iako znaju da su Srbi i Hrvati i Crnogorci, Makedonci, Bugari, 500 godina bili topovsko meso i živi štit Bečkih kapija.

SanStefanskim mirom Velika Bugarska činila se tada Slavenima Balkana kao veliki štit od slabe i odbačene Turske. Austriji je ona predstavljala ruski plan osvajanja cijelog balkana, jezgru jake slavenske države oko koje će se okupiti i Srbi i Makedonci i Hrvati. Postojala je prijetnja da cijeli Balkan postane jedno veliko slavensko carstvo kojem bi se pridružili i Grci, a onda više ni Turska ni Austrija ne bi mogle biti sile. Tu se rađa nova ljubav između dojučerašnjih najgorih neprijatelja. Ljubav između Turske i Austrije. Prepali su se vlastitih robova.

Ta ljubav traje i danas.

BIH je u SanStefanu 1878. prvi put dobila  stvarnu autonimiju od Osmanlija , domaću upravu, početak reforme građanskih prava. Turci su bili tako slabi , tako daleko i tako odbačeni da BIH komotno datum SanStefanskog mira može uzeti kao  datum svoje obnovljene državnosti. Ili barem Hercegovina koja je sve te vojske i podigla na noge.

Srbija je postigla punu neovinost kao i Crna Gora.

No javljaju se Austrija i UK, pozivaju na ponišenje mira kojeg je slavenskoj braći pomogla donijeti Rusija. Austrija želi aneksiju BIH. Tome se opire Statčević koji je smatrao da je za RH bolja slaba Turska u susjedstvu nego jaka Austrija. Slično je mislio i Ban Jelačić. I doista nakon aneksije BIH Austrougarska Hrvatskoj ne vraća niti jedan pedalj od Osmanlija otete hrvatske zemlje stare kraljevine. Toliko o “Hrvatima” i “Austrougarskoj trojedinoj kraljevini”.

Organizira se Berlinski Kongres. Zapadne sile prijete Rusiji da mora pristati na novi dogovor oko Ističnog pitanja.

Austrija pronalazi u BIH imame i svećenike koji su optirali za nju. Grga Martić, pisac pjesmica o Svetom Savi,  i autor rečenice da se u Zapadnoj Hercegovini priča najljepšim srpskim jezikom, najednom je za Austriju. Kada je vidio da po aneksiji BIH Austrija  u BIH provodi identitarnu bošnjačkizaciju triju konfesija, da su begovi ostali begovi a kmetovi kmetovi, on koji je zaustavljao rekonkvistu protiv muslimana u ime vjere u dobro i pomirenje, razočaran u novog kolonizatora povlači se iz javnog političkog djelovanja.

Hrvati u BIH dakle imaju jako dugu povijest odnosa s prevarantima Austrijancima a današnje generacije političara i klera kao da nikada nisu čitali Grgu niti njegova Zapamćenja. A vole se spomenici dizati, voli se prati lova i kititi se slavnim muževima hrvatskijem, jelte…

Veleposlanica Velike Britanije u Vijeću sigurnosti Barbara Woodward kazala je da je duboko uznemirena situacijom u kojoj se BiH nalazi u posljednjih nekoliko mjeseci.

Pozdravila je odluku da se produži mandat misije EUFOR-a u BiH.

Ovo je od ključne važnosti za visokog predstavnika Christiana Schmidta kako bi imao pomoć u izvršavanju svojih dužnosti u Bosni i Hercegovini. Iako gospodin Schmidt nije ovdje s nama danas želimo mu se zahvaliti na njegovom radu. Radujemo se njegovom povratku na narednim sjednicama”, kazala je predstavnica Velike Britanije.

Dodala je da se Bosna i Hercegovina nalazi u najvećoj egzistencijalnoj krizi od potpisivanja Deytonskog sporazuma.

“Za ovo su najviše odgovorni predstavnici Republike Srpske. Pokrenuli su aktivnosti koje uključuju uspostavu vojske ovog entiteta. Ovi potezi vode u odcjepljenje. Sve ovo prijeti samom Dejtonskom sporazumu. Vitalnije je nego ikad da se EUFOR uključi. Velika Britanija daje punu podršku Schmidtu i u upotrebi bonskih ovlasti ako situacija to bude zahtijevala. Kompletiranje agende 5+2 je jedina mogućnost da se zatvori OHR”, poručila je i dodala da njena zemlja ostaje posvećena u svojoj podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i svijetloj budućnosti BiH./HMS/