Published On: Pon, lis 21st, 2019

Pompeo: Trump će poduzeti vojnu akciju protiv Turske, ako bude potrebno

Američki državni tajnik Mike Pompeo je rekao da je predsjednik SAD Donald Trump spreman poduzeti vojnu akciju protiv Turske, ukoliko bude potrebe za tim.

Pompeo je razgovarao s Wilfriedom Frostom za CNBC vijesti, a između ostalog, dotaknuli su se i trenutnog prekida vatre u Siriji i situacije u Ukrajini. Pompeo je u razgovoru s Frostom odbio otkriti crvenu liniju koja će ubrzati vojne akcije protiv Ankare, rekavši da ne želi pričati o planovima predsjednika i o tome hoće li se poduzimati strašni poduhvat upotrebe vojne sile, prenosi Dnevni avaz.

 

Osim toga, dodao je da će Washington prvenstveno upotrijebiti ekonomske i diplomatske ovlasti prije nego što pribjegne vojnoj akciji.

– Sigurno ćemo ih upotrijebiti. To je ono što prvenstveno koristimo – rekao je Pompeo.

Američki potpredsjednik Mike Pence je prošlog tjedna objavio sporazum prema kojem Ankara obustavlja svoje vojne operacije na pet dana, omogućavajući SAD-u na taj način da olakša povlačenje kurdskih snaga sa sjevera Sirije.

Dogovor o primirju je odmah kritiziran, čak i od strane republičkih saveznika u Kongresu, koji su rekli da je primirje Turskoj dalo sve što je željela. Pompeo je stao u obranu sporazuma, rekavši da je u potpunosti uvjeren da je prekid vatre spasio mnoge živote.

– Ne samo živote kurdskih boraca, već i nacionalnih manjina u toj regiji – rekao je Pompeo.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare