Published On: Pet, lis 2nd, 2020

Pompeo stiže u Dubrovnik: Oko zidina snajperi, zavarit će sve šahtove, makli su kontejnere

Američki državni tajnik bi se trebao sastati s premijerom Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem-Radmanom, a na sastanku bi trebao biti i ministar obrane Mario Banožić

Američki državni tajnik Mike Pompeo stiže u posjet Dubrovniku kao najviši član administracije Sjedinjenih Država otkad je Donald Trump postao predsjednik. Pompeo bi se trebao sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem-Radmanom, a prisutan bi na sastanku trebao biti i ministar obrane Mario Banožić.

Tema razgovora moglo bi biti ukidanje viza za Hrvate koji ulaze u SAD, kao i hrvatski odabir američke ponude borbenih aviona. Dubrovnik će sutra imati posebne sigurnosne mjere, a gradonačelnik Mato Franković kaže da su takve procedure već imali.

– Nije ovo prvo veliko, visoko izaslanstvo koje dolazi u Dubrovnik, tako da smo se mi već naučili na to što i kako treba raditi. Vjerujem da će državni tajnik Pompeo uživati u Dubrovniku, da će nas i vrijeme malo pogledati, da će imati vremena posjetiti interesantne lokacije u Dubrovniku – rekao je Franković za N1.

Snajperi, sateliti, crni džipovi…

Kako su objavili iz grada, promet neće biti potpuno zatvoren kao što je bio slučaj kad je u Dubrovnik došao Ivan Pavao II.

  • Povremeno će se prekidati promet od Zračne luke Dubrovnik do grada. Vrijeme prijevremenog prekida bit će od 10 do 16 sati.
  • Uvodi se i zabrana zaustavljanja u Ulici Frana Supila s nastavkom na Hvarsku ulicu do ulaza u parkiralište ispod žičare. To će trajati od 7 do 16:30.
  • Privremeno ukidanje stajališta za taksije na platou Vrata od Ploča te privremena zabrana ulaska u Stari grad vozilima koja posjeduju dozvolu ulaska s Vrata od Ploča.
  • Privremeno se i zabranjuje prijevoz robe i drugih dobara u stari dio grada s iste pozicije. Te odluke traju od 7 do podne.
  • Također, miču se i svi kontejneri te zbog toga građani ne bi trebali iznositi otpad od ponoći do 16 sati.

Sigurnosne mjere

Građanima je danima prije najave da će doći Pompeo biti jasno da se nešto sprema, piše Dubrovački vjesnik.

Po gradu su vidjeli crne džipove s diplomatskim tablicama američkog veleposlanstva, a posljednjih dana neki su prijavili da na nebu vide točkicu koja svjetluca bakrenim odsjajem za koju su uvjereni da se radi o američkom satelitu.

Zavarili su šahtove, snajperisti će zauzeti pozicije na svim visokim točkama oko zidina, vojni i policijski helikopteri nadlijetat će grad, s mora će situaciju pratiti Hrvatska ratna mornarica, Pomorska policija, ali i specijalne postrojbe poput ronilaca obučenih za protudiverzantske akcije.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>