Published On: Čet, lis 1st, 2015

Pompeji: Lica strave koja je vulkan ‘zaledio’ za vječnost

Prije točno 267 godina blizu Napulja je slučajno otkriven grad čije je tajne punih 16. stoljeća skrivao pepeo koji je izbacio vulkan Vezuv i zauvijek ga poslao u povijest.

Pompeji: Lica strave koja je vulkan 'zaledio' za vječnost

Pompeji su ušli u legendu ne samo zbog toga što ih je uništila erupcija Vezuva 24. kolovoza 79. godine već i zbog toga što je kombinacija vrućine i pepela sačuvala tijela brojnih stanovnika grada kroz punih 16 stoljeća. Njihova tijela kasnije su dodatno zaštićena gipsom, a znanstvenici su cijelo ovo ljeto proveli skenirajući ih najnovijim CT skenerima.

Najnovije tehnologije znanstvenicima su omogućile da tijela ispod gipsanih kalupa vide u sve tri dimenzije i da žrtve stravične erupcije napokon ‘dobiju’ svoja lica.

Skenirano je ukupno 86 očuvanih tijela, a jedno od najočuvanijih je i tijelo četverogodišnjeg dječaka koji je, sudeći prema položaju tijela, bio pri svijesti kada je vulkan eruptirao. Njegovo je tijelo pronađeno uz roditelje i tijelo još jednog mlađeg djeteta koje je pronađeno u položaju sna u naručju svoje majke, piše Daily Mail.

Nove snimke toliko su detaljne da možemo vidjeti i odjeću koju je dječak imao na sebi, ali i njegov kostur. S druge strane, ni na jednoj žrtvi očuvani nisu ostali nos i oči koje je razgradila kombinacija pepela i vrućeg zraka.

Veliko skeniranje obavljeno je za potrebe nadolazeće velike izložbe pod imenom ‘Pompeji i Europa’.

– Rad na ovim ostacima može biti vrlo dirljiv. Iako je prošlo gotovo dvije tisuće godina, to su nekada bila djeca, majke i cijele obitelji. To je ljudska arheologija, ne samo arheologija, izjavila je konzervatorica Stefania Giudice za Daily Mail.

Smrt, zaborav i novo otkriće Pompeja

U kolovozu 79. godine aktivirao se vulkan Vezuv i u zrak izbacio ogromne količine pepela. Nakon 18 sati u zraku, pepeo se počeo spuštati i šest je sati prekrivao grad i njegovu okolicu u radijusu od 70 kilometara. No, konačna presuda gradu i njegovim stanovnicima stigla je u obliku – vrućeg zraka. Naime, područje u radijusu od deset kilometara oko vulkana ‘spržile’ su temperature više od 200 °C. Iako su bili sklonjeni u svojim kućama i zgradama, građani Pompeja doživjeli su trenutačnu smrt.

https://youtu.be/PlZ-SGfp6Os

Nešto kasnije, grad je zatrpao mulj pri brzini od 160 kilometara na sat. Nakon toga vidljive su ostale samo najviše zgrade u Pompejima.

Područje oko vulkana preostali ljudi u potpunosti su napustili u desetljećima nakon stravične erupcije. Ime i lokacija Pompeja zaboravljeni su. Njih je konačno i sasvim slučajno 1748. godine otkrio španjolski vojni inženjer Rocque Joaquin de Alcubierre, a iskapanja i istraživanja nastavila su se i kroz naredna stoljeća, sve do danas.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare