Published On: Ned, ožu 14th, 2021

POMOĆ I HUMANOST BAŠ KAD JE NAJTEŽE Oaza sjećanja – čuvar naših uspomena

Na koncizan način pomoću GIS modula i velike baze podataka Nekrosa, omogućen je praktičan i jednostavan pregled raznih informacija o umrlima i njihovim grobnicama.

Privatni poduzetnici, prirodno, pri koncipiranju svojih poslovnih projekata prvenstveno teže prilagoditi se zakonima tržišta te ostvariti što veću zaradu. To im nitko i ne zamjera, to je jednostavno njihov posao. Ukoliko žele pomoći širem krugu ljudi, uključuju se u humanitarne ili druge društveno korisne aktivnosti. Nije, međutim, čest slučaj da već samim sadržajem svojih poslovnih i stručnih aktivnosti pružaju veliku pomoć mnogobrojnim građanima, dajući im usluge koje oni praktično već plaćaju, te za njih ne moraju dodatno izdvajati novac.

Upravo je takav slučaj s tvrtkom Nekros d.o.o iz Posušja koja već nekoliko godina radi na razvoju korisnih stvari unutar web aplikacije Nekros. Nekros je sa svojim timom započeo izradu projekta Oaza sjećanja, koji velikom broju ljudi može pružiti dragocjenu pomoć upravo u trenucima kada im je ona najpotrebnija. Ti su trenuci oni u kojima gube najdraže osobe – trenuci smrti. Baš tada se ljudi, često naglo i neočekivano, suočavaju s problemima administrativne, pravne, tehničke, prometne, prostorne, logističke i slične prirode. Ti im problemi onemogućavaju smireno sabiranje vlastitih emocija i sjećanja na drage pokojnike. Možda je još veća trauma za ljude koji su svoje najdraže izgubili poslije duge patnje prouzročene bolešću, koja i njih same često iscrpi i učini ranjivim na suočavanje sa spomenutim izazovima.

Nekros je u početnoj fazi projekta Oaza sjećanja obradio gradsko groblje Martića Križ u Posušju na način koji istinski pomaže svima koji izgube svoje bližnje, ili koji žele doći na njihove sprovode, ili obići vječna počivališta, posebice onima koji ne žive u mjestu pokopa. Samim grobljima kao poduzećima i institucijama, kao i ukopničkim udrugama, koji su formalni naručitelji njegovih usluga, omogućava da svojim korisnicima, tj. obiteljima i prijateljima pokojnika, na najučinkovitiji mogući način pruže sve odgovarajuće usluge, ne plaćajući za njih dodatna sredstva osim onih koja već plaćaju grobljima ili udrugama.

Profesionalno izrađena web aplikacija nudi širok spektar mogućnosti. U sklopu projekta Oaza sjećanja ističe se suvremeni GIS modul čiji prototip možete vidjeti upravo za gore spomenuto groblje Martića Križ u Posušju. Uprava HKPU Martića Križ, u suradnji s Nekrosom je uvelike doprinijela izradi ovog projekta, od kojega korist ima ponajviše šira zajednica korisnika, odnosno svi oni čiji su bližnji pokopani na navedenom groblju. Na koncizan način pomoću GIS modula i velike baze podataka Nekrosa, omogućen je praktičan i jednostavan pregled raznih informacija o umrlima, pa tako ovaj projekat nudi detaljnu interaktivnu kartu grobnica gdje jednostavnim klikovima možete dobiti pregled informacija o grobnici poput vlasnika grobnice, slike grobnice te pokopanih u grobnici. Klik na pojedini profil unutar grobnice vodi direktno na stranicu profila gdje možete upisati sućut bližnjima, prijaviti se za obavijesti o godišnjicama smrti ili pak samo pregledati informacije o umrlom zajedno s galerijom slika.

Nerijetko se javlja potreba za odlaskom na grobnicu kako bi se obilježio spomen na bližnju osobu ili pak odlazak na sahranu, prilikom čega se ne zna točna lokacija. GIS modul u Nekrosu nudi opciju detaljne navigacije na samu grobnicu umrle osobe, kako na stolnim tako i na mobilnim uređajima gdje se jednostavnim klikom na dugme Upute otvara Google Maps aplikacija koja navodi korisnika do grobnice.

Osim spomenutog korisničkog dijela za javnost, Uprava svakog groblja dobiva vlastitu web stranicu unutar Nekros aplikacije koja ima jako visok broj posjetitelja preko Nekros stranice, čijim sadržajem se može upravljati putem administracijskog računa za groblje, što uključuje i mnoštvo opcija kao što su: uređivanje i ispis grobnog očevidnika, plana groblja, registra umrlih osoba, te ugovora/rješenja o dodjeli grobnog mjesta na korištenje, kao i evidenciju i pregled podataka o grobnim mjestima, korisnicima (vlasnicima) grobnih mjesta i ukopanim osobama.

Svi posjetitelji Nekros aplikacije dobivaju mogućnost pretrage umrlih osoba (trenutno u bazi ima oko sedamdeset pet tisuća preminulih osoba iz BiH Hrvatske, Srbije i Crne Gore), pretrage umrlih na razini groblja pojedinačno, obavijesti o smrti preminulih osoba po groblju i/ili mjestu, detaljnog pregleda podataka o ispraćaju preminulih osoba, prikaza grobnog mjesta na planu groblja za pronađenu preminulu osobu te Google navođenja do istog, pregleda podataka o preminulim i pokopanim osobama odabirom grobnog mjesta, pregleda podataka na planu groblja, digitalnu arhivu (mogućnost pohranjivanja fotografija i dokumentacije raznih formata), praćenja preminule osobe kako bi bili informirani o godišnjici smrti te brojne mogućnosti pretraživanja i ispisa podataka, uključujući i razne statistike.

Primjena svega navedenog na posuško groblje Martića Križ je samo početak ovoga društveno korisnog projekta, čiji je krajnji cilj poboljšanje uvjeta za adekvatan razvoj kulture sjećanja, počevši od Hercegovine kao regije, preko cijele države BiH do svih susjednih država. Treba se podsjetiti da groblja nisu samo mjesta individualnog ili obiteljskog, nego i šireg društvenog, tj. povijesnog sjećanja, te da su mnoga među njima lokacije od izvanrednog povijesnog i kulturnog značaja. Punoj valorizaciji tog aspekta počivališta naših najdražih također pruža značajan kulturni i razvojni doprinos rad tvrtke Nekros d.o.o. iz Posušja. Za sve informacije, upite i sugestije možete se javiti na mail nekros@nekros.info ili pak na broj +387 63 257 263.


uskrs ephzhb