Published On: Čet, kol 24th, 2017

POMIRILI SE SRBI I MAKEDONCI: Vučić i Zaev riješili nesuglasice

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarali su u srijedu “dugo i otvoreno” i postigli suglasnost da će Srbija i Makedonija isključivo dijalogom rješavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima, priopćeno je.

Bez obzira na sve političke razlike u važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije, navodi se u priopćenju poslije telefonskog razgovora Vučića i Zaeva.

Srbija i Makedonija uložit će još veće napore za daljnje unaprijeđenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene dviju zemalja i sukladno međunarodnim javno-pravnim propisima, u dobroj vjeri i na prijateljskoj osnovi štititi prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svom teritoriju.

Dvije zemlje će, kako se navodi, intenzivirati međusobnu komunikaciju na najvišoj razini, podržavati jedna drugu na europskom putu i jačanjem dobrosusjedskih odnosa pridonositi stabilnosti regije.

U zajedničkom priopćenju Vučića i Zaeva ne spominju se teme koje su izazvale diplomatsku krizu između Beograda i Skoplja – potpora Makedonije članstvu Kosova u UNESCO-u niti o “ofenzivnom obavještajnom radu uperenom prema institucijama i tijelima Srbije” kako su ranije kazali visoki dužnosnici u Beogradu.

Otkriveno zašto je Srbija povukla osoblje iz veleposlanstva u Skoplju

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je danas u povodu srpsko-makedonske diplomatske krize kako su odlukom o povlačenju svog osoblja iz veleposlanstva u Skoplju željeli Makedoniji dati do znanja da Beograd zna šta su se u Skoplju dogovarali i što su dogovorili u vezi s Kosovom.

Na poruku makedonske vlade da će se Skoplje o kandidaturi Kosova za članstvo u UNESCO-u voditi stajalištima većine država članica EU-a, Dačić je u intervjuu za provladinu komercijalnu televiziju Pink rekao kako nema ničeg čudnog u tome što će Makedonija podržati članstvo Kosova u toj organizaciji UN-a, ali je, citirajući njemačku kancelarku Angelu Merkel, istaknuo da se to ne radi prijateljima.

Dačić je rekao kako bi Srbija, slijedeći stajališta zemalja EU-a o imenu pod kojim je priznata Makedonija, svakako mogla poništiti svoju prijašnju odluku i priznati Makedoniji ime koje joj priznaje i Bruxelles – Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYRM – BJRM). “Veoma smo jasni kada kažemo da želimo dobrosusjedske odnose s Makedonijom, ali ti se odnosi moraju temeljiti na načelima reciprociteta – kako vi prema nama, tako mi prema vama”, objasnio je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije kazao je kako nije pravilo da zemlje koje su priznale kosovsku neovisnost podržavaju i članstvo Prištine u UNESCO-u, a kao primjere naveo je Poljsku, Japan, Republiku Koreju, Peru i Egipat./HMS/