Published On: Fri, Sep 25th, 2020

Pomaže jačanje imuniteta, reguliranje tlaka i kolesterola te sprečava stvaranje stanica tumora

Ako ovo povrće nije standardni sastojak vaših juha i variva, ovo su nesumnjivo razlozi za ispravljanje te nepravde

Celer potječe s Mediterana i Bliskog istoka i jedna je od prvih vrsta povrća uopće. Koristili su ga i drevni Kinezi. U starom Egiptu sjeme celera rabilo se kao začin, a kod Grka je, osim u kulinarstvu, imao važno mjesto i u narodnoj medicini. Danas se uzgaja više vrsta celera. Kod nas je popularan onaj izraženog korijena (tzv. korjenaš), čiji se korijen i list dodaju juhama. Na Zapadu je rasprostranjena vrsta izraženih liski koje se sirove koriste kao aromatični dodatak salatama (tzv. listaš). Štoviše, bogate su folatom i vitaminom C. Listovi celera mogu se sušiti i takvi dodavati juhama i varivima.

Pozitivna djelovanja
Poznato je da konzumiranje celera pomaže jačanje imuniteta, reguliranje visokog krvnog tlaka i kolesterola u krvi te sprečava stvaranje stanica tumora. Ova pozitivna djelovanja potječu od fitokemikalija, od kojih se ističu kumarini i terpenoidi.

Ako celer nije standardni sastojak vaših juha i variva, ovo su nesumnjivo razlozi za ispravljanje te nepravde. Listovi celera mogu se usitniti i zamrznuti. Od koristi je to domaćinstvima koja imaju povrtnjak, a često i veće prinose povrća koje ne mogu potrošiti u kratkom vremenu.

TUNA S CELEROM
Sastojci:

70 g pečene tune (ili tune konzervirane u salamuri)
40 g jedrih stabljika celera
20 g majoneze
limunov sok

Priprema:

Tunu očistite od kosti, a celer izrežite na sitne kockice.
Pomiješajte ih s majonezom i limunovim sokom.
Ostavite u hladnjaku jedan sat.
Ovo jednostavno jelo uz rajčicu i crni kruh čini zanimljiv kasnoljetni ručak