Published On: Pet, ruj 17th, 2021

Poljska u tri tjedna zabilježila 3200 pokušaja ilegalnog ulaska iz Bjelorusije

POLJSKA granična policija (SG) registrirala je više od 3200 pokušaja ilegalnih ulazaka u zemlju iz susjedne Bjelorusije od početka rujna, od kojih je samo jučer bilo 238 pokušaja, rekao je glasnogovornik SG-a.

U međuvremenu skupina izbjeglica koji su zaglavili pet tjedana na ničijoj zemlji između poljske i bjeloruske granice ostaje u improviziranom logoru pored sela Usnarz Gorni. Migrante opskrbljuje bjeloruska strana, rekao je glasnogovornik, premda je Poljska spriječila novinare i humanitarne radnike u posjeti izbjeglicama pa se te informacije nisu mogle nezavisno provjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljaci optužuju Lukašenka da pomaže izbjeglicama

Varšava optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da sustavno pomaže izbjeglicama iz ratnih područja da dođu do vanjske granice EU. Krajem svibnja Lukašenko je upozorio Europu da Minsk više neće priječiti migrante na putu do EU, što je njegov odgovor na sankcije kojima je Zapad odgovorio njegovoj vladi zbog gušenja demokratskih prosvjeda i oporbe.

Poljska je proglasila izvanredno stanje uz granicu s Bjelorusijom, a strancima je zabranjeno putovanje u to područje. Poljska vojska gradi ogradu duž svoje 418 kilometara duge granice s Bjelorusijom, od kojih je 60 kilometara već završeno, rekao je ministar obrane Mariusz Blaszczak.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare