Published On: Čet, lis 22nd, 2020

Poljska je upravo otišla korak dalje. Ustavni sud odlučio da žene ne smiju na pobačaj ni kad im plod ima defekte

A women’s rights activist protests against a draft legislation that would ban the abortion of foetuses with congenital birth defects, in front of the parliament building in Warsaw, on April 16, 2020. – Dozens of women’s rights activists formed a queue at a shop in front of the parliament building as public gathering and demonstrations are forbiden due to the novel coronavirus pandemic.
Poland’s parliament is expected to debate fresh efforts to further tighten what is already one of Europe’s most restrictive abortion laws. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)

Poljski Ustavni sud u četvrtak je presudio da je pobačaj po osnovi fetalnih defekata protivan ustavu, zbog čega je stvorena pravna osnova koja se približila gotovo potpunoj zabrani prekida trudnoće u ovoj većinski katoličkoj zemlji.

Kad presuda stupi na snagu, pobačaj će biti dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi.

OPASNE REFORME PRAVOSUĐA

Konzervativne vrijednosti odigrale su vodeću ulogu u javnom životu Poljske otkad je na vlast prije pet godina došla nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) pod obećanjem da će braniti ono što mnogi smatraju tradicionalnim, katoličkim karakterom zemlje.

Zabrana pristupa pobačaju dugotrajna je ambicija stranke, no zbog negativne reakcije javnosti, nisu poduzimani zakonodavni koraci. Kritičari kažu da je Ustavni sud donio odluku uime stranke. Iako je sud nominalno nezavisan, većinu sudaca imenovao je PiS.

Pravo i pravda niječe svoj utjecaj na presudu suda, iako su njihove reforme poljskog sudstva uzrokovale optužbe u zemlji i inozemstvu o tome da ruše demokratske norme. PiS tvrdi da njihove reforme za cilj imaju samo stvaranje efikasnijeg i pravednijeg sudstva.

DOKTORI ODBIJAJU ZAHVATE

Aktivisti prava na pobačaj tvrde da je pristup zahvatu u Poljskoj proteklih godina odbijan čak i u slučajevima kad je bio legalan. Mnogi liječnici u Poljskoj, koja u Europi ima najstrože zakone o pobačaju, već koriste svoje zakonsko pravo da odbiju prekid trudnoće prema vjerskim uvjerenjima. Neki kažu da ih njihovi nadređeni na to prisiljavaju.

Barbara Nowacka, oporbena zastupnica, rekla je na privatnom radiju Zet uoči presude: “Ovo su vrlo teški izbori i ne bih imala hrabrosti donijeti odluku umjesto obitelji koje se suočavaju s ovakvom situacijom”.