Published On: Pon, sij. 29th, 2018

Poljska će kazniti sve koji izjave da su Poljaci sudjelovali u holokaustu

Prošlog tjedna je poljski parlament usvojio zakon prema kojem će do tri godine zatvora i novčanom kaznom biti kažnjeni svi oni koji na teritoriju Poljske, bili oni poljski državljani ili stranci, veličaju vođe ukrajinskih kvislinških postrojbi i Ukrajinske ustaničke vojska (UPA), vojnog krila Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) Stepana Bandere, koje su u Drugom svjetskom ratu u Volinju počinile genocid nad lokalnim poljskim stanovništvom i ubile oko 100 000 Poljaka. Poljski parlament je odlučio da će kazneno goniti i one koji negiraju “Volinjski genocid”.

Međutim, čini se da ove teme posebno zanimaju Poljake, koji sada donose novi zakon kojim će parlament zabraniti tvrdnje o uključenosti Poljaka u istrebljenje Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Počinitelj ovog kaznenog dijela, kada postane dio Kaznenog zakona Poljske, može se suočiti s novčanom kaznom ili čak kaznom zatvora.

Izraelska je vlada je ogorčeno reagirala na ovu inicijativu, nazvavši je “poricanjem povijesne istine”, izvještava izraelski “Deveti kanal”.

Zakon kojeg je usvojio Donji dom poljskog parlamenta je izazvao iznenađenje i bijes u Izraelu. Njime se zabranjuje građanima bilo koje zemlje da tvrde kako je Poljska bila uključena u holokaust, osobito ako se koristi termin “poljskih koncentracijskih logora”.

Bilo koji prekršitelj ovog zakona u Poljskoj može biti krivično gonjen i kažnjen istom kaznom kao za veličanje ukrajinskih kvislinga, odgovornih za smrt stotine tisuća Poljaka i još više Židova u zapadnoj Ukrajini, tadašnjoj istočnoj Galiciji. Naime, za one koji se ogriješe o novi zakon je također predviđena kazna zatvora do tri godine ili velika novčana kazna, navodi “Deveti kanal”.

Kada poljski zakon stupi na snagu, svatko tko je napisao na forumu ili u društvenoj mreži da je Poljska sudjelovala u holokaustu riskira lišavanje slobode i zakonom predviđenu kaznu.

To vrijedi i za strance koji iz inozemstva komentiraju ili na društvenim mrežama iznose ove tvrdnje čitateljima u Poljskoj.

Osim toga, posebno kada govorimo o strancima, nitko se neće unaprijed obavijestiti da je prekršio zakon, da je poljsko tužiteljstvo pokrenulo postupak protiv njega i izdalo nalog za uhićenje. Dakle, netko iz inozemstva može upasti u konverzaciju na društvenim mrežama, portalima ili forumima i izjaviti kako si i Poljaci sudjelovali u holokaustu i da kasnije na poljskoj granici bude uhićen, priveden i osuđen zbog svojih izjava.

Međutim, “Deveti kanal” dodaje kako su izraelski političari ogorčeni ne toliko zbog pravnog puta kojim je Poljska krenula u pokušaju osporavanja sudjelovanja Poljaka u holokaustu, koliko su navodi u zakonu proturječni istini i povijesnim dokazima.

“Povijest se ne može promijeniti i holokaust se ne može pobiti”, izjavio premijer izraelskog režima Benjamin Netanyahu. Obećao je da će obavijestiti šefa poljske vlade o negativnom stavu židovske države prema zakonu.

Ministar financija Izraela, Moshe Kahlon, podsjetio je na Twitteru: “Postoji samo jedna povijesna istina i ona je nepobitno dokazana, a uključuje gnusobe koje je počinio nacistički Führer i oni koji su mu pomogli, uključujući i Poljsku. Nitko neće moći poreći holokaust, sigurno ne Međunarodni dan holokausta.”

Ministrica obrazovanja Naftali Bennet, odgovarajući na ovaj zakon, naredila je dva sata nastave na temu holokausta u školama. Pozvala je da se poseban naglasak da na ulogu europskih naroda u pomaganju Nijemcima u istrebljenju Židova.

“To je sramotno poricanje istine. Činjenica je da su mnogi Poljaci pomagali ubijati Židove. To je povijesna istina. Prijavljivali su ih, izručivali i sami ubijali za vrijeme rata, pa čak i nakon njega. Ali je isto tako istina da su koncentracijski logori u Poljskoj bili zamišljeni, planirani i izgrađeni od Nijemaca. Tu činjenicu, također, nitko neće mijenjati. Ona mora biti poznata i biti podsjetnik mlađoj generaciji “, naglasila je Bennet.

Ministrica pravosuđa izraelskog režima, izrazito ekstremističkih stavova kada su u pitanju Palestinci, Ayelet Shaked, također je komentirala poljski zakon.

“Ovo je pokušaj ponovnog pisanja povijesti i skidanja odgovornosti s poljskog naroda. Mnogi Poljaci, poput Ukrajinaca, Mađara i drugih naroda, pomagali su Nijemcima s velikim entuzijazmom. Poljska vlada se ne bi se trebala sramiti, već preuzeti odgovornost za brojna ubojstva, iako su logori smrti na području Poljske doista bili njemački”, rekla je Ayelet Shaked.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer