Published On: Pet, stu 21st, 2014

Poljoprivrednici povećali svoje zahtjeve

Upravni odbori šest entitetskih udruženja poljoprivrednika na sjednici održanoj u četvrtak u Bosanskoj Gradišci listu zahtjeva prema domaćim vlastima povećali su sa 8 na 11. Poljoprivrednici u novim zahtjevima traže da se prelevmani usmjere u domaću poljoprivrednu proizvodnju, da se uspostavi puna kontrola kvaliteta i cijena uvezenog mlijeka, mesa, povrća i prerađevina od ovih sirovina, te da se na povrće uvedu sezonski prelevmani.
Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika – mljekara RS kaže da se poljoprivrednici bore za funkcioniranje BiH kao države.
– Žalosno je to što se mi moramo boriti za funkcioniranje države, a ne oni koji su za to debelo plaćeni, rekao je Usorac, prenose mediji. Mesud Pinjo, predsjednik Udruženja peradara u FBiH, kaže da se mora stati u kraj nelegalnom uvozu mesa i mlijeka i spasiti domaću proizvodnju.
– Umjesto da naše vlasti maksimalno izvlače koristi od domaćih resursa, oni se okreću uvozu. Složni smo i stat ćemo u kraj takvim radnjama, rekao je Pinjo.
Poljoprivrednici su djelimično zadovoljni ishodom sjednice Upravnog odbora UNO BiH, precizirajući da će se veće pojedinosti oko kompletne situacije znati nakon nove sjednice upravnih odbora udruženja poljoprivrednika, koja će se održati 24. studenog.
Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare