Petak, 19 srpnja, 2024

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Must Read

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi šestero diplomata EU. Dogovor je, naime, blokirala Njemačka. Paket sankcija je trebao zabraniti zemljama ponovan izvoz ruskog LNG-a iz EU luka te financiranje planiranih arktičkih i baltičkih LNG terminala.

“Do sada se govorilo da uvijek trebamo kriviti Mađarsku, no ovoga puta je krivac Njemačka”, rekao je jedan diplomat upoznat s raspravama o paketu, aludirajući na prijašnja blokiranja sankcija od Mađarske. Belgija, koja trenutno predsjeda EU pregovorima, bila je prisiljena podijeliti razgovore o sankcijama u dvije odvojene rasprave usred njemačkog protivljenja novim sankcijama Bjelorusiji, piše Politico.

Objašnjenje Njemačke

Njemačka je blokirala paket dok su čelnici G7 održavali summit u Italiji. Ovo je trebao biti 14. paket sankcija koji su podržale zemlje članice EU otkako je Rusija provela invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Berlin je brinulo proširenje sankcija zbog kojih tvrtke iz EU moraju osigurati da njihovi kupci ne mogu prodavati sankcioniranu robu Moskvi. Prethodno se takva klauzula primjenjivala samo na vatreno oružje, vojnu opremu i robu s dvojnom namjenom – koja ima i vojnu i civilnu primjenu.

Njemačka je smatrala da će proširenje klauzule na više civilnih proizvoda, poput kemikalija ili strojeva za obradu metala, opteretiti male tvrtke u zemlji. Europska komisija pregovara s njemačkim kancelarom i pokušava ga uvjeriti da povuče veto, rekao je jedan od diplomata, koji je kao i ostali, zatražio da ostane anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi u njemačkoj koaliciji

Uzrok zastoju je raskol u trostranačkoj koaliciji lijevog centra socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock do jučer poslijepodne nije znala reći hoće li Berlin podržati paket. Baerbock je na konferenciji za novinare otvoreno pozvala na dodatne sankcije Bjelorusiji.

“Moramo poduzeti snažnije mjere protiv zaobilaženja sankcija na koje nailazimo posljednjih mjeseci. A to se prije svega odnosi na Bjelorusiju”, rekla je Baerbock, čiji Zeleni podržavaju oštrije sankcije.

Jedan dužnosnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova je anonimno komentirao kako je zabrinut da bi neodobravanje novih sankcija naštetilo pokušajima Njemačke da ponovno pridobije europsko povjerenje nakon što je godinama branila svoju politiku prema Rusiji.

Berlin je u međuvremenu blokirao i krpanje rupe u zakonu koja bi omogućila tranzit robe visoke klase, uključujući luksuzne automobile, iz Bjelorusije u Rusiju, prisiljavajući Belgiju da pokrene odvojene pregovore.

- Advertisement -

7 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -