Published On: Ned, velj 17th, 2013

Politički kaos u Federaciji

Ništa novo u Federaciji BiH. Nastavljaju se igre s procedurom i ustavnim mehanizmima kako bi se spriječila rekonstrukcija izvršne vlasti u ovom entitetu.
Nakon što je Zastupnički dom ranije ovog tjedna izglasao nepovjerenje federalnoj Vladi, jučer je isto pokušao uraditi i Dom naroda. Iako SDP, HDZ BiH, HDZ 1990. i SBB imaju natpolovičnu većinu i u ovom domu, presudila je dominacija SDA u Klubu Bošnjaka. Već na početku sjednice, kada je odbijen njegov zahtjev za odgodu sjednice zbog navodnih proceduralnih propusta, predsjednik Kluba Bošnjaka Amir Zukić (SDA) najavio je da će dvije trećine izaslanika ovog kluba pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa prilikom izjašnjavanja o smjeni Vlade. To znači da je SDA uspio prikupiti 12 glasova u Klubu Bošnjaka, i to prvenstveno zahvaljujući prebjegu dvoje izaslanika SDP-a. Izaslanici iz većine ostalih stranaka su ovakvo ponašanje Kluba Bošnjaka, odnosno SDA okarakterizirali kao zloupotrebu vitalnog nacionalnog interesa, tim prije što je Ustavni sud BiH u sličnom sporu vezano uz smjenu ministara iz SDA u državnoj Vladi, ustvrdio kako to ne predstavlja povredu vitalnog nacionalnog interesa. Najviše reakcija izaslanika iz SDA, ali i “Boljitka” izazvao je Predrag Kojović (Naša stranka) koji je ustvrdio kako će SDA učiniti sve s ciljem ostanka na vlasti. – Kad biste imali i nuklearnu opciju da zadržite vlast, vi biste to iskoristili – kazao je Kojović, podsjećajući istodobno da je i SDA sudjelovao u neustavnim aktivnostima kojima je uz glasove manje od trećine izaslanika iz Kluba Hrvata uspostavljena sadašnja izvršna vlast u Federaciji BiH. Zukić je zatražio da se osam ministara iz SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a obrate Domu i iznesu svoje očitovanje o zahtjevu za smjenu. Nakon konzultacija šefova klubova, ministrima je dopušteno da se obrate, a to je u njihovo ime uradio Sanjin Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH. 
- Radi zaštite digniteta ljudi koji su članovi Vlade, zamolio bih da kršenje Ustava i opstrukciju rada Vlade Federacije BiH uklonite iz razloga za smjenu – kazao je Halimović. Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je jučer u poslijepodnevnim satima prekinuta nakon što su se bošnjački izaslanici pozvali na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Izvjesno je da Federacija BiH sada ulazi u novu agoniju, jer je Vlada zaključcima Parlamenta razvlaštena, ali ne i smijenjena. Sad je ponovno sve u rukama Živka Budimira.
No, da on baš i nije spreman biti dio rješenja, pokazao je i time što je ponovno blokirao upućivanje prijedloga Domu naroda za imenovanje troje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH. Da je uputio prijedlog koji je bio usuglasio s potpredsjednicima Federacije BiH, Ustavni sud bi imao kapacitet odlučivati o tome je li se smjenom Vlade Federacije BiH ugrožavaju bošnjački nacionalni interesi. Ovako, Sud do daljnjeg ostaje nekompletan, a blokada rekonstrukcije izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine se nastavlja.
D.J l VL