Published On: Pet, sij 12th, 2018

POLITIČKI DOGOVOR KOJI BI SE MOGAO PRETVORITI U PIROVU POBJEDU I u samom CDU-u sve glasnije se šuška: ‘Angela, vrijeme je za odlazak’

Bijeli dim u Berlinu, ali još se uvijek ne može ushićeno viknuti – imamo vladu. Jer, završen je tek prvi dio posla, sondiranje terena za moguću novu veliku koaliciju. Pravi posao tek slijedi oko definiranja koalicijskog sporazuma koji u Njemačkoj, za razliku od nekih drugih država, nije popis dobrih želja (sjetimo se plana 21, jamstvene kartice i sl.) već do u detalje razrađena politička platforma.

No, pred tim procesom stoji i dalje niz ozbiljnih prepreka među kojima je prva već 21. siječnja kad će članovi SPD-a odlučivati žele li da se nastave pregovori. A u stranci postoji snažna opozicija velikoj koaliciji, prije svega u krugu mladeži, ali i višeg ešalona. Jer, snažna jezgra SPD-a smatra da je nužno provesti jedan mandat u opoziciji kako bi se potražili odgovori na pitanja novog doba s kojim su očito u raskoraku – u rujnu su osvojili najmanje glasova od formiranja Zapadne Njemačke.

Ni u CDU-u ne cvjetaju ruže. Sve se otvorenije priča kako je Angela Merkel odgovorna za ovo teško stanje na njemačkoj političkoj sceni zbog koje pati i EU. I u stranci se sve više raspravlja o tezi koja je javno lansirana iz redova liberala: vrijeme je da se Merkel povuče. Čak se pojavila inicijativa za ograničavanjem kancelarskog mandata na 8-10 godina.

Konačno, tu je bavarski CSU koji će pomono pratiti što se zbiva u Berlinu, ali njegov je trenutni vitalni interes lokalni izbori u Bavarskoj na kojima žele sačuvati apsolutnu većinu. Ako se to ne dogodi nije isključeno da dodatno ojačaju svoje destruktivno djelovanje.

Dakle, politički dogovor koji bi se mogao pretvoriti u Pirovu pobjedu.