Published On: Pon, kol 10th, 2015

POLITIČKA UBOJSTVA: SDA se ne boji istine

‘Nakon političkog vakuuma koji karakterizira prvu polovinu kolovoza, krenut ćemo u procedure zamjene ministara iz Demokratske fronte koji su dali ostavke ministrima koje će predložiti nova većina”, rekao je poredsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sarajevskom Oslobođenju.
Istaknuo je kako je nova većina bila vidljiva kod usvajanja Zakona o radu te da se dokazala ”na vrlo zahtjevnom i rizičnom zadatku”.
”Jedan parlamentarac iz SDA nije prisustvovao sjednici Zastupničkog doma zbog teškog zdravstvenog stanja, ali očekujemo da će sa nama biti već od početka rujna”, rekao je Izetbegović.
Kaže kako, kada su u pitanju reforme, očekuje stvaranje šire fronte parlamentarnih stranaka od kojih će dio biti iz opozicije.
”Postupak Naše stranke, pa i HDZ 1990 je pokazao da biti opozicija u odnosu na vlast ne znači biti i opozicija u odnosu na interes države i naroda”, rekao je i dodao kako u razgovoru s novim federalnim partnerom, Strankom za BiH, nije bilo govora o raspodjeli fotelja.
”Fokus dogovora je bio na reformama, nije se inzistiralo na pozicijama u vlasti. Vidjet ćemo tko raspolaže s kojom vrstom kvalitetnih kadrova i na bazi toga praviti anekse Sporazuma”, rekao je lider SDA.
Izetbegović je pojasnio i dio stranačkog sporazuma koji se odnosi na podršku rasvjetljavanja ratnih afera, odnosno političkih ubojstava, na čemu posebno insistira BPS koji za smrt supruge Sefera Halilovića i njezinog brata godinama optužuje bošnjački vrh.
Naime u jednom intervjuu sa sinom generala Halilovića izneseni su čak i rokovi za uhićenje “od 30 do 60 dana”,a Izetbegović navodi kako su se dogovorili da će zajednički dati punu institucionalnu i stranačku podršku rješavanju političkih atentata počinjenih tijekom i nakon rata, pozvati nadležne institucije i organe da što prije rasvijetle ove slučajeve, te da će od vlada na svim razinama zatražiti svaku vrstu pomoći u ovim aktivnostima.
”Obitelji Halilović, Ugljen, Leotar s pravom očekuju da im tužiteljstva i sudovi daju odgovor kakvim raspolažu, i moja obitelj već desetljeće očekuje odgovor u vezi s napadom na mezar Alije Izetbegovića. Ako nemaju kompletna saznanja, neka i nama i javnosti kažu ono što znaju, neka se prekinu insinuacije koje nas opterećuju i kao ljude i kao društvo. Neka iznesu činjenice, saznanja i svjedočenja kojim raspolažu. Kada je u pitanju smrt supruge generala Halilovića, treba izbjegavati difuzne i nejasne tvrdnje, vrh SDA i ja se ne bojimo istine, dapače, tražimo da se ona ustanovi i objelodani ma kakva bila”, rekao je, između ostalog, Izetbegović za Oslobođenje.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare