Published On: Pon, srp 1st, 2019

POLITIČKA MISTERIJA: U sječi direktora zaobiđena Sebija Izetbegović?

Poput buldožera Konaković je kreirao hokejašku sječu direktorskih glava u sarajevskim javnim kompanijama, zavodima i direkcijama. Uvertira je bila uobičajena matrica, odbijanje izvješća o poslovanju za prošlu godinu, a onda smjene. Međutim, primjetno je kako je županijska Vlada odbacila izvješće o radu i financijskom poslovanju Kliničkoga centra sveučilišta u Sarajevu, ali nije smijenila direktoricu Sebiju Izetbegović, suprugu šefa SDA Bakira Izetbegovića.
Još do prije nekoliko mjeseci čelnici SBB-a i Naroda i pravde, Fahrudin Radončić i Elmedin Konaković su vodili bratoubilački rat do istrebljenja koristeći najprljaviji verbalni arsenal za međusobno blaćenje.

Konaković tada nije mogao niti primaknuti Radončićevom medijskom carstvu, bio je mešetar i kriminalac, grobar Košarkaškoga kluba Bosna, objavljivane su fotke sa ”zločestim batinašima” i svašta nešto. Strasti su obuzdane preuzimanjem vlasti u Sarajevskoj županiji od strane šestorke i izgonom ”zajedničkog neprijatelja”, SDA, a u zadnjih mjesec-dva između dvojice kontroverznih, ali mora se priznati iznimno pragmatičnih čelnika, zavladala je, pa gotovo, politička idila.

 

Smjene

Predsjednik županijske skupštine Elmedin Konaković sada ima nesmetani prolaz u Radončićevim medijima, njegove se riječi i poruke puštaju u udarnim prostorima i terminima, njegovi se politički protivnici pribijaju na stup srama.

Naročito se upadljivo forsiraju njegovi pohodi na omražene tajkune iz matične stranke. Radončić očigledno ima u svemu tome stanovite interese. Glasovi njegovih zastupnika iz SBB-a u županijskoj skupštini za sada su, bez obzira na ponašanje vođe DF-a Željka Komšića, jamstvo za preživjavanje Vlade šestorke. Rebalans proračuna i rekordnih 1,05 milijardi maraka armirano je stegao veze između Radončića i Konakovića.

Fiktivno je lider SBB-a u bošnjačkoj političkoj reprezentaciji kod izbornika Bakira Izetbegovića, ali dok se trakavica s Vijećem ministara i federalnom Vladom ne okonča pragmatični se glavni konzultant u Avazu zalijepio za najmoćnijeg političkog menadžera u Sarajevskoj županiji, Elmedina Konakovića koji vuče sve konce političkih i financijskih procesa i tijekova u glavnom gradu države i široj okolini.

Tandem Radončić -Konaković je najčvršći bedem ispred županijske Vlade, nesalomiva brana pred nasrtajima SDA da je sruši. To je doista tolika snažna osovina, jasno uz suport Bosanskohercegovačkog bloka, da se sve više stječe dojam kako je SDA pomalo malaksala pa i razumno prihvatila stvarnost i odustala od svrgavanja Vlade Edina Forte, odnosno Elmedina Konakovića.

Poput buldožera Konaković je kreirao hokejašku sječu direktorskih glava u sarajevskim javnim kompanijama, zavodima i direkcijama. Uvertira je bila uobičajena matrica, odbijanje izvješća o poslovanju za prošlu godinu, a onda smjene. Međutim, primjetno je kako je županijska Vlada odbacila izvješće o radu i financijskom poslovanju Kliničkog centra sveučilišta u Sarajevu, ali nije smijenila direktoricu Sebiju Izetbegović, suprugu šefa SDA Bakira Izetbegovića.

U javnom prostoru se nagađa zbog čega Konaković i Radončić više ne ‘ispiraju usta’ s direktoricom Kliničkoga centra kao u predvečerju ili u samoj izbornoj kampanji kada je ona bila glavna meta i oružje za ”obradu” sarajevskih birača. Istina je, županijska skupština nema dovoljno snage u Nadzornom odboru KCUS-a da makne Sebiju Izetbegović. Ali ,Sarajevska županija najvećem kliničkom centru godišnje izdvaja najviše, oko 100 milijuna maraka, pa bi to možda mogao biti Konakovićev alat da ugrozi poziciju Sebije Izetbegović.

Politička trgovina
Međutim, osim sitnih verbalnih incidenata na početku mandata šestorke u Sarajevu, odavno u javnosti između, nekada dobrih stranačkih prijatelja, nema otrovnih varnica.

Možda je razlog ”viđanje” Bakira Izetbegovića i Elmedina Konakovića po vikendicama po okolnim sarajevskim brdima, možda je Izetbegović obećao da neće više nasrtati na Fortinu Vladu, a da zauzvrat Sebija ostane na poziciji, ili je možda i Fahrudin Radončić istrgovao primirje svojih odnedavno proklamiranih politčkih partnera.

To ne bi čudilo jer je Radončić od takvoga zanata. Reklo bi se i ”vuk sit i ovce na broju”. Šestorka dosta samopouzdano i mirno plovi sarajevskim političkim vodama. U čisto političkom smislu Elmedin Konaković se nametnuo kao glavni ”atila” u županiji. Udara u ”zmijska legla” kriminala, što javnost frenetično odobrava i on je nedvojbeno u neviđenom naletu. Ostaje vidjeti hoće li izdržati, hoće li mu netko sasjeći krila, hoće li ga možda neki ”juda” unutar koalicije izdati ili će u strahu da mu ne polome zube povući ručnu?

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare