Published On: Ned, svi 19th, 2013

''Političari, ili uradite nešto radikalno za spas države ili idite''

”Krajnje je vrijeme da odgovorni za destrukciju države i društva ili učine nešto konkretno za dobrobit BiH ili napuste funkcije na kojima se nalaze i svoja mjesta prepuste osobama čiji su interes BiH i njeni građani”, poruka je današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.
Uvodničari ovonedjeljnje sesije “Zaustavite destrukciju države i društva ili odlazite”prof. dr. Hidajet Repovac i prof.dr. Senadin Lavić istaknuli su da BiH treba hitnu, radikalnu promjenu sistema.
”Jasno je da se BiH, 20 godina poslije rata, nalazi u najdubljoj krizi i prolazi najteže trenutke u svim domenima života: od ekonomije, politike, kulture, pa nadalje. Čaša se prelila i sad je trenutak za postavljanje pitanja o opstanku političkog sustava BiH, ali i BiH i njenog europskog puta”, rekao je Repovac.
Mišljenja je da je aktualna politika u potpunosti zakočila europski put BiH.
”Na bh. sceni ovladala je demokracija besmisla. Samo je besmislenost slobodna i hara BiH uništavajući sve segmente njene kulture i njenog bića. Sve to za posljedicu ima teško stanje u kojem se naši građani nalaze”, zaključio je Repovac.
Lavić je pojasnio da je bh. društvo u kontroliranom kaosu koji se odnosi na tri razine destruiranja strukture društva.
”Prva razina je destruiranje institucija poput onih kulture, znanosti, obrazovanja, sudstva, pravosuđa, financija…Druga se odnosi na kriminalizaciju i stigmatiranje odgovornih osoba koje se ne uklapaju u određene političke opcije.
Ovdje prije svega mislim na potiskivanje onih probosanskih snaga koji se bore za multietničku BiH. I na koncu, treća razina je destruiranje vrijednih i važnih ideja”, kazao je Lavić.
Kroz ove tri razine, dodao je, dolazimo do situacije da u bh. društvu sve može biti kriminalizirano, predmet političke igre, obezvrijeđeno i obesmišljeno.
”U konačnici to znači da u ovom društvu ne valja niti jedna institucija, niti jedna ličnost, profesor, umjetnik, stvaraoc i da nema ideja zbog kojih vrijedi živjeti.
U tom slučaju, preovladava stanje ravnodušnosti, a koje je krajnje opasno. Iz te ravnodušnosti, ljudske bešćutnosti, mogu proizići još opasniji zločini i zlodjela”, aglasio je Lavić.
Odgovorni za ovakvo stanje su kako domaći tako i međunarodni subjekti, kazao je u izjavi za medije predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović.
”Apeliramo na sve nadležne, posebno prijatelje BiH u Europi i svijetu da pristupe konkretnim aktivnostima u smislu ili potpune implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma ili odbacivanja onih njegovih dijelova koji su u međuvremenu zastarjeli”, zaključio je Kulenović.