Published On: Pet, stu 5th, 2021

Policijski načelnik snimljen kako iz BiH kroz šumu unosi kutiju u Hrvatsku, isplivao je novi detalj

Pojasnili su kako je načelnika i njegovog zamjenika snimila mobilna kamera za nadzor granice. To je, dodali su, nedvojbeno utvrđeno u Izvješću Službe za unutarnju kontrolu MUP-a od 20. studenog 2020. Klarić i Čuvalo prema tom su izvještaju prešli državnu granicu u policijskim odorama izvan graničnog prijelaza, makadamskim putem kroz šumu.

Pritom su u Hrvatsku, otkrili su iz Sindikata policijskih službenika, unijeli kartonsku kutiju nepoznatog sadržaja izvan graničnog prijelaza, čime su izbjegli graničnu kontrolu. U tome ih je, navode dalje, snimila mobilna kamera za nadzor državne granice.

Naveli su i kako su načelnik Klarić i njegov zamjenik unutarnjoj kontroli rekli da se u misterioznoj kutiji nalazila “plastična ambalaža od toplih napitaka konzumiranih tijekom sastanka s policijskim službenicima iz Trebinja (BiH)”. Sindikat je, s obzirom na to da protiv Klarića nikada nije pokrenut nikakav postupak, načelniku Policijske uprave dubrovačke Ivanu Pavličeviću poslao nekoliko dopisa u kojemu od njega pokušavaju doznati zašto nije pokrenuo disciplinski postupak protiv Klarića te još nekoliko pitanja o cijelom slučaju.

Sindikatu je napokon stigao odgovor načelnika PU dubrovačko-neretvanske Pavličevića, a iz njega su isplivali neki novi detalji o slučaju.

“Budući da se disciplinski postupak pokreće po službenoj dužnosti i da je u konkretnom slučaju nastupila zastara za pokretanje disciplinskog postupka protiv Matka Klarića, načelnika PGP Gruda, evidentno je da sada postoji odgovornost samog načelnika Pavličevića jer nije poduzeo zakonom propisanu radnju koju je bio dužan i ovlašten poduzeti, jer ga je Služba za unutarnju kontrolu MUP-a o tome obavijestila, pa smo ga zato pitali je li pokrenuo disciplinski postupak za navedeni događaj 18.5.2020. i ako nije iz kojih razloga to nje učinio”, kažu iz Sindikata.

Iz Sindikata, dakle, navode da su Klarić i Čuvalo u ilegalnom prelasku granice snimljeni 18. svibnja prošle godine. No šef PU dubrovačko-neretvanske u svom odgovoru spominje neke druge datume.

“U odgovoru načelnika Pavličevića navodi se da ‘se nije našlo elemenata za pokretanje stegovnog postupka ‘jer je načelnik Klarić ‘sačinio službene zabilješke o održanim sastancima s predstavnicima granične policije BIH i to za sastanke održane 29. 4. 2020. i 27. 5. 2020., a koje je dostavio Službi za granicu PU dubrovačko-neretvanske’.

Ako dobro pročitate naš dopis, što očito gospoda kojima smo uputili pitanja nisu, shvatit ćete da se sporni sastanak, koji je i inspicirala unutarnja kontrola, dogodio 18. 5. 2020. godine kada su načelnik Matko Klarić te njegov pomoćnik Marko Čuvalo snimljeni mobilnom kamerom za nadzor državne granice i kada je u povratku načelnik Klarić nosio kartonsku kutiju s nepoznatim sadržajem za koju se nije mogao utvrditi sadržaj, a po izjavi načelnika Klarića u njoj se nalazila “plastična ambalaža od toplih napitaka konzumiranu tijekom sastanka”, kažu iz Sindikata.

S obzirom na to da Pavličević kao datume kada su se, po Klarićevim službenim zabilješkama, održali sastanci s bh. policijom, navodi dva datuma među kojima nije 18.5. kada je snimljen prelazak granice, u Sindikatu sada ovo vide kao razlog i za traženje njegove odgovornosti.

“Čekamo i druge odgovore od načelnika Pavličevića na naš dopis od 1. 11. 2021. godine, a budući da se ovdje radi o događaju od 18. 5. 2020. godine gdje je unutarnja kontrola jasno i nedvojbeno utvrdila da načelnik Klarić nije podnio izvješće policijskoj upravi (koje je bio dužan podnijeti), a sada je sasvim jasno iz odgovora načelnika Pavličevića da o toj međunarodnoj aktivnosti toga dana odnosno 18. 5. 2020. nije niti napisao službenu zabilješku (kako je to učinio za dane 17. 4. 2020. i 29. 5. 2020.) i da sada evidentno postoji odgovornost samog načelnika PU dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića, od ministra i glavnog ravnatelja policije zatražit ćemo poduzimanje mjera i radnji iz njihove nadležnosti vezanih za odgovornost i smjenu načelnika PU dubrovačko-neretvanske”, navodi Sindikat policijskih službenika, prenosi Index.hr.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 mjesec prije

S medom raditi a med ne lizati?

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bruce Lee.
1 mjesec prije

može se, imaš milijun primjera
lopov je ismislio da tu uzrečicu, tako da se izgubi u masi