Published On: Mon, Aug 24th, 2020

Policija USK spriječila 30 migranata u blokadi puta

Policija Unsko-sanskog kantona kontroliše sve prilaze i ne nedozvoljava ulazak migranata. Jutros su spriječili blokadu puta koju je pokušala izvesti grupa od 30-ak migranata, javlja reporter BHRT koji se javio sa linije razgraničenja, u blizini Bosanske Otoke.

Vlasti Unsko-Sanskog kantona donijele su odluku kojom zabranjuju ulazak migranata u ovaj kanton. Od ranije je poznato da vlasti Republike Srpske ne dozvoljavaju zadržavanje migranata na području ovog entiteta.

Na samoj liniji razgraničenja tkz. ničijoj zemlji, policija pregleda sva vozila koja ulaze u USK, te kontroliše da li u autobusima i ostalim vozilima ima migranata.

Trenutno se na liniji razgraničenja nalazi grupa od 50 migranata, koji su tu i prenoćili, dok se ostatak, kako je rečeno reporteru BHRT-a, krije u obližnjim šumama. Inače, jutros su iz Bihaća na ovu lokaciju stigla i dva autobusa puna migranata.

Jutros je i grupa od 30 migranata pokušala blokirati ovu saobraćajnicu, ali je pravovremenom reakcijom policije to spriječeno.

Inače, migranti su gladni, žedni i ne znaju dokle će ovo trajati. Danas će im Crveni križ USK obezbijediti hranu, piće i medicinska pomoć.

Još uvijek se ne zna koliko će ova situacija trajati i kako će se razvijati. Izvjesna je samo Odluka Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom – nema dodatnog priliva grupa migranata u USK.