Published On: Uto, tra 23rd, 2013

Policija spriječila teroristički napad u Kanadi

Kanadska policija je objavila da je uhitila dvije osobe povezane s al Kaidom koje su pripremale teroristički napad na kanadsku željezničku mrežu, izvijestili su kanadski i američki mediji.
Djelujući u bliskoj suradnji s američkom agencijom FBI, uhitili su Chiheba Esseghaiera u Torontu i Raeda Jasera u Montrealu koji su osumnjičeni da su pripremali “veliki teroristički napad” na kanadsku željezničku mrežu i pruge koje povezuju Kanadu i SAD, prenosi Hina.
Policijski predstavnici na konferenciji za novinare u Ottawi nisu potvrdili o kojoj se željezničkoj liniji radilo. Mediji navode da su osumnjičenici namjeravali izvršiti sabotažu na liniji koja povezuje Toronto i New York.
Dvojica uhićenih nisu ni na koji način povezani s napadima braće Carnajev u Bostonu no imali su podršku Al Kaide, rekla je policija.
Osumnjičenici, koji nisu kanadski državljani, bili su praćeni godinu dana te nije postojala neposredna opasnost po  javnost, istaknula je policija.
Oni su neke upute primali od elemenata Al Kaide u Iranu ali nema nikakvih dokaza da je planiranje napada pomagala država (Iran).
Iako RCMP (kandaska policija) vjeruje da su ti pojedinci imali mogućnosti i namjeru provesti te zločine, nije bilo neposredne opasnosti po javnost, zaposlenike na željeznici, putnike ili infrastrukturu“, rekla je policija u izjavi.
Bljesak.info l P
oskok.info