Published On: Tue, Jul 28th, 2020

Policija se oglasila o hapšenju čovjeka koji je zbog poplave provalio u stanicu

Zagrepčanin Tihomir Blagus je postao poznat hrvatskoj javnosti nakon što je u petak navečer, tijekom nevremena u Zagrebu, provalio u ustavu Hrvatskih voda te otvorio odvodni kanal prema Savi. Pothvat hrabrih Trnjana objavljen je na Facebooku istu večer, a već sljedeći dan Tihomir je priveden.

Kako je izgledalo njegovo privođenje snimio je njegov susjed:

EKSKLUZIVNO!Ovako je izgledalo uhićenje našeg Tihomira. Noga na vratu??? Zar nismo nedavno vidjeli šta se u Americi…

Posted by Trnje – na posljednjoj liniji obrane on Tuesday, July 28, 2020

Blagus je u nedjelju ispričao što se točno dogodilo.

“Prolazi neki čovjek, kaže mi gore ti je policija, da Hrvatske vode rade prijavu za tužbu zbog provale koja se dogodila noć ranije.”

“Ja sam provalio”, priznao im je Tihomir odmah i počeo ih snimati, dok su oni snimali ustavu. Policajac mu je, kaže, izbio mobitel iz ruke rekavši mu da ga ne smije snimati.

“Onda smo se malo tu naguravali, stavili su mi lisice i otpeljali u policiju”, priča Tihomir.

Policija: Zamahivao je rukama, vulgarno psovao

Policija je danas objavila priopćenje o privođenju i fotografiji koja je objavljena na Facebooku, a brzo se proširila medijima.

EKSKLUZIVNO!Policija je dala izvještaj da je naš heroj Tihomir Blagus pijan vrijeđao policajce i da je zato priveden….

Posted by Trnje – na posljednjoj liniji obrane on Tuesday, July 28, 2020

Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Vezano za danas javno objavljenu snimku o postupanju policije tijekom događaja koje se dogodio prije tri dana ističemo kako je Policijska uprava zagrebačka 25. srpnja 2020. godine oko 12.20 sati zaprimila dojavu o provali u objekt javnog poduzeća „Hrvatske vode“ na adresi u Zagrebu, Trnjanski nasip.

Na mjesto događaja, nakon dolaska policijskih službenika i tijekom provođenja potrebnih službenih radnji, došao je 54-godišnjak koji je snimao postupanje policijskih službenika na mjestu događaja gdje je bilo potrebno provesti očevid, a što su mu policijski službenici zabranili sukladno čl. 66. st. 2. točka 2. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Na izdana mu upozorenja, on je nastavio sa snimanjem mjesta događaja nakon čega mu je izdana i naredba da preda mobitel. Nakon predaje mobitela, udaljio se na primjerenu udaljenost da bi potom ponovno pokušao ući upućujući policijskim službenicima vulgarne psovke. Na upozorenja da se primiri se oglušio te zamahivao rukama u smjeru policijskog službenika. Na naredbu koja je uslijedila nakon upozorenja da prestane s protupravnim ponašanjem također se oglušio zbog čega su nad njime uporabljena sredstva prisile što je trajalo nekoliko sekundi, a što je prikazano na fotografiji, dok je njegovo protupravno ponašanje, koje je tome prethodilo, trajalo desetak minuta.

Nakon što je upozoren da će zbog narušavanja javnog reda i mira biti priveden u službene prostorije 54-godišnjak je i dalje nastavio s opisanim ponašanjem, oglušio se na naredbu zbog čega su ga policijski službenici, radi pružanja aktivnog otpora, uz uporabu sredstava prisile priveli u službene prostorije. Prilikom uporabe sredstava prisile nitko od sudionika nije ozlijeđen. Provedenim kriminalističkim istraživanjem je potvrđena sumnja da je 54-godišnjak, pod utjecajem alkohola (0,88 g/kg), počinio prekršaje iz članka 13. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog čega su policijski službenici podnijeli optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

“Navodi se na krivi zaključak”

Ujedno, koristimo priliku informirati javnost da snimanje policijskog službenika prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlasti od strane građana audio – video uređajem, bez njegove izričite privole, predstavlja kršenje Opće uredbe o zaštiti podataka budući da za takvu obradu osobnih podataka ne postoji pravni temelj niti zakonita svrha, kao što je i zabranjeno snimati mjesto događaja.

Javno objavljena snimka i fotografija prikazuje sam kraj policijskog postupanja, odnosno uskraćuje osobu za uvid u cjeloviti događaj. Takvim se načinom nameće javnosti nevjerodostojan uvid u cjelokupnu situaciju i navodi na krivi zaključak.

Tome u prilog govori i činjenica da je predmetni gospodin u medijskim nastupima izjavio da je došlo do naguravanja između njega i policijskih službenika te da su policijski službenici tijekom provođenja prekršajne obrade bili korektni prema njemu i da se s njima međusobno šalio.”