Published On: Uto, ruj 10th, 2019

Policija privela govornika u Sarajevu, SDA traži osudu

Stranka demokratske akcije osudila je nalog Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo na temelju kojeg je predsjednik Saveza RVI paraplegičara Mujo Aganović bio pozvan na informativni razgovor u policijskoj stanici u Zenici.

”Ocjena MUP-a KS da je Aganovićevo izlaganje dovodilo u pitanje javni red i mir apsolutno ne stoji, u što se može uvjeriti svako tko pročita ili presluša Aganovićevu, u suštini, benignu kritiku Parade i njenih pokrovitelja”, navodi SDA u priopćenju.

Dodaje kako nikakve prijetnje, najave nereda ili bilo čega sličnog nije bilo u Aganovićevim riječima, te ocjenjuje da je “sramni pokušaj MUP-a KS da nasilnom interpretacijom od te izjave napravi ‘sigurnosni problem’ jasna nedemokratska poruka vladajućih struktura u Kantonu Sarajevo političkim neistomišljenicima”.

”Želi se reći da bi svatko tko se usudi kritizirati Paradu, održanu pod pokroviteljstvom Fortine i Konakovićeve vlade, mogao dobiti poziv na razgovor u policiji, što podsjeća na prakse zastrašivanja iz mračnih vremena verbalnog delikta. Mujo Aganović je pripadnik Armije Republike BiH, heroj koji je žrtvovao svoje zdravlje za ovu zemlju i svaka institucija ima obvezu da se prema njemu ophodi s punim uvažavanjem. Tu obvezu u ovom slučaju MUP KS nije ispunio, zbog čega tražimo punu političku odgovornost Fortine i Konakovićeve vlade, te da upute javnu ispriku Aganoviću”, priopćeno je iz SDA, prenosi bljesak.info

“Ovo je terorisanje građana. Neka rade u svoja četiri zida šta god žele, ali javno paradirati, provocirati i terorizirati građane niko nema pravo, čak ni američki ambasador sa zastavom na Američkoj ambasadi. Ambasadore, mi cijenimo prijateljske odnose Amerike i ono što čini za ovu državu i mi to ne zaboravljamo, ali nemojte ni vi zaboraviti da ste gost u mojoj državi, a ja sam ovdje domaćin”, kazao je između ostalog Aganović dan prije Bh. povorke ponosa.

Aganović je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je odmah po dolasku u Zenicu dobio poziv od zeničke policije da se odazove u MUP ZDK na informativni razgovor po nalogu službenih osoba iz Kantona Sarajevo.

Iz Udruženja Svjetlo su kazali kako je poziv uslijedio nakon što je njegova izjava imala naznake prijetnje ambasadoru Nelsonu, a Aganović je u razgovoru za Klix.ba kazao da mu je skrenuta pažnja, na konstataciju policije iz Sarajeva, da je svojom izjavom pozvao na kršenje javnog reda i mira.

“Moja izjava nije imala nikakvu takvu namjeru, to je moje demokratsko pravo. Policija se ponašala korektno, ne možemo reći da je bilo nekih pritisaka prilikom ispitivanja. Međutim, čudi me i ne mogu da razumijem zašto je bila potreba da se zbog mog obraćanja javnosti traži razgovor sa mnom u organima koji su zaduženi za red i mir”, kazao je Aganović.

https://www.facebook.com/topcagic.senad/videos/128305531803709/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare