Policija intervenirala i potjerala Kerumove redare, organizatori Pridea kazneno će prijaviti Grad Split!

SVE JE spremno za drugi splitski Pride. Uže središte grada okupirale su jake policijske snage, na osiguranju ih je angažirano čak 900! Policijski helikopter u niskom letu nadzire sve kritične lokacije.

Na Rivi su postavljene barikade, uskoro stupa na snagu posebna regulacija prometa. Riva će praktično biti ispražnjena, kako bi se osigurala sigurnost povorke, u kojoj će uz europarlamentarce i ministre Milanovićeve Vlade biti i prilično novinara. Splitski Pride izazvao je nezapamćeni interes medija. Svoje ljude danas na terenu imaju čak i poljska Gazeta i France Press.

Diskretni Stožer

Članovi Stožera za obranu Rive danas odbijaju novinare. Ne žele ništa konkretno reći o svojim planovima. Policija im je zabranila skup, odnosno, nije prihvatila njihovu prijavu održavanja antigay prosvjeda na Rivi. Stožer ipak planira nekakav oblik diverzije, odnosno, prosvjeda. Što točno, još se ne zna.

Do 11 sati na području uže gradske jezgre uhićena je jedna osoba. Radi se o alkoholiziranom muškarcu koji je priveden u postaju na obradu zbog kršenja reda i mira…

Kerumovi redari htjeli ograditi prostor unutar policijske blokade

Drama se događala na Rivi, na prostoru gdje se za par sati treba održati dvosatni program, zaiskrilo je između Kerumovog komunalnog redarstva i policije. Što se dogodilo, objasnili su nam Mirjana Kučer iz Domina i Edo Bulić iz Iskoraka.

“Redari Grada Splita htjeli su nam ograničiti prostor pa su počeli postavljati ograde unutar policijske blokade na Rivi. Nakon moje intervencije, policija je reagirala i proširila prostor”, kaže Bulić.

“Ovo je nedopustivo. Nakon ovoga mogu kazati da ćemo sigurno protiv Grada Splita podnijeti kaznenu prijavu za sprječavanje mirnog okupljanja”, otkrila je Indexu Kučer.

Organizatori Pridea nisu uspjeli osigurati binu, ali imaju razglas.