Policajci iz 7 kantona najavili proteste u Sarajevu: Zakonom o PIO-u dovode nas na prosjački štap

Savez sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH zatražio je hitan sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem, federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom i federalnim ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, ali do sada im se još niko nije javio.
Naprotiv, isključeni su iz razgovora koji su jučer organizirali sindikati policije, predstavnici Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog i Posavskog kantona.

“Ukoliko ne dođe do promjene i ne pozovu nas na pregovore, dolazimo ispred zgrade Vlade FBiH. Blizu 150 policijskih službenika iz svih kantona doći će kao znak upozorenja, a onda ćemo se dogovoriti da li ćemo ići u veće proteste ili čak generalni štrajk. Doći ćemo našim vozilima ispred zgrade, a već smo poslali zahtjev da naša delegacija uđe u Parlament FBiH i zastupnicima kaže o čemu se radi”, rekao je Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH.

Istakao je da je njihov sindikat policije, koji zastupa sedam kantona u Federaciji BiH, potpuno isključen iz razgovora koje je jučer sa predstavnicima Vlade FBiH održala Unija samostalnih sindikata policije FBiH i Sindikat policije Kantona Sarajevo.

Škulj nam je kazao kako policajce boli to što su diskriminisani i što vlasti ne vode mnogo računa o njima, iako su prvi stali u odbranu BiH, prije vojske.

“Poslije je vojska dobila povoljne penzije, a policija ne dobija zaslužene penzije i beneficije. Svi smo učestvovali u akcijama odbrane, posebno specijalci, a sada će nas ovakvim zakonom dovesti do prosjačkog štapa”, kazao je Škulj.

Izrazio je strah kazavši da ne zna kako će policijski službenici prehraniti svoje porodice jer su utvrdili da su oštećeni za 30 posto i više na penzije koje ostvaruju prema važećem zakonu, a novi zakon im neće donijeti ništa bolje.

Ranije je istaknuto kako veliki broj njihovih kolega treba uskoro u penziju, ali neće moći živjeti od svojih penzija ni nakon 40 godina efektivnog rada.

Škulj je kazao kako su održali sastanak s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem koji je rekao da je tačno da su ovim Nacrtom zakona diskriminisani te da njegovi predstavnici neće podržati ovakav zakon. Pripremili su i amandman.

“Nadam se da će nas ipak vlasti pozvati na razgovor kako ne bismo išli u radikalnije mjere”, kazao je Škulj.

Mirza Hadžiabdić, član Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije FBiH i predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo kazao je za Klix.ba da je sastanak jučer održan s predstavnicima Vlade FBiH i da je trajao dva i po sata.

“Nastavak je dogovoren za petak u 13 sati. Uspjeli su prepoznati naše zahtjeve, ali tražimo način kako to riješiti. Mi predlažemo da se to obavezno riješi kroz Prijedlog upućenog zakona. Sutra ćemo, vjerovatno, imati rezultat da li će to biti prihvaćeno”, kazao nam je Hadžiabdić.