Published On: Pet, srp 8th, 2016

POLAAAKO: Opet je zaustavljen projekt Pelješki most!

Pelješki most je krenuo i nitko ga više ne može zaustaviti. Ovaj put je zaista ozbiljno, iduće godine počinju radovi…

Hvalio se tako nedavno medijima Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, na odlasku. Mnogi su mu ovaj put povjerovali, ali demanti je stigao rekordno brzo. Most je opet stao.

Svega petnaest dana nakon što je objavljen natječaj za izgradnju pelješkog mosta, Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) stigla je žalba na dokumentaciju za projekt koji bi, s 85 posto prihvatljivih troškova, trebala sufinancirati Europska unija i koji je samo u prvoj fazi, od nekoliko faza, težak 1,7 milijardi kuna.

Žalbu je, na neke uvjete iz natječaja, uložila tvrtka “Viadukt”. A sve dok DKOM ne odluči o toj žalbi, natječaj će biti u mirovanju. Rok za dostavu ponuda u prvom stupnju – riječ je tek o provjeri pravne i tehničke sposobnosti ponuditelja – bio je 22. kolovoza, no to će se sad morati produljiti zbog “Viaduktove” žalbe. Tek potom ide drugi stupanj natječaja.

Nema odgovora

O žalbi nije moguće doznati nikakve detalje, postupak je u tijeku i nitko se ne želi izjašnjavati o razlozima. U dobro obaviještenim poslovnim krugovima taj “neočekivani” potez zagrebačke tvrtke tumači se kao njezino kupovanje vremena do tehničkog pregleda mosta na Dravi, koji će mu navodno biti referencija za pelješki most.

Kada bude završen, most preko Drave kod Osijeka bit će najduži hrvatski most, zapravo iste dužine kao i vijadukt Drežnik pokraj Karlovca – 2485 metara. Pelješki most bit će dug osamdesetak metara manje.

Odgovora na pitanje kad će biti završen posao na Dravi još nema. Strojevi su gradilište trebali napustiti još za Božić 2013. godine, a zadnji službeno najavljeni rok dovršenja bila je prva polovina ove godine.

Prema službenoj “Viaduktovoj” stranici radovi su još u punom jeku. “Viadukt” na svojoj stranici ističe da radove izvode u skladu s planovima i sada montiraju zatege na pilonu S2g i prelaze na izradu i montažu zatega na pilonu S1g”.

To znači da se – ako “Viadukt” doista čeka da ugasi strojeve kod Osijeka i preda objekt investitoru – pelješkom mostu ne piše dobro. “Viaduktu” su, naime, na raspolaganju mogućnosti da natječaj rasteže do mile volje.

Naime, prema odgovoru koji nam je stigao iz Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, žalba se u postupcima javne nabave može izjavljivati na različite faze postupka: na objavu poziva i izmjene dokumentacije za nadmetanje, otvaranje ponuda, odluku o odabiru ili odluku o poništenju, odluke o nedopustivosti sudjelovanja i dr..

Tko zna kad će

Žalba već u ovoj fazi natječaja nije presedan. Izjavljivanje žalbe na objavu poziva na nadmetanje uobičajena je praksa koja je, prema podacima Godišnjeg izvješća o radu DKOM-a za 2014. godinu, izjavljivana u oko 23 posto od ukupnog broja izjavljenih žalbi za tu godinu.

Državna komisija, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, svoju odluku donosi i objavljuje u roku od 30 dana od dana predaje uredne žalbe. I to javnom objavom na internetskim stranicama Državne komisije.

I ono što je posebno važno – u ovisnosti o odluci Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, kojom je, primjerice, došlo do poništenja odluke o odabiru u postupku javne nabave, žalitelj se može ponovno žaliti u istoj fazi.

Ministre na odlasku, pelješki most zapravo nije krenuo. A kada će, ne zna se.