Published On: Sub, svi 18th, 2013

Pola milijuna bh. građana od 1. srpnja i državljani EU

Hrvatska će 1. srpnja ove godine službeno postati 28. članica Europske unije. Tog dana će iu pola milijuna Bosanaca i Hercegovaca, koji posjeduju hrvatsko državljanstvo, formalno postati građani EU, iako žive u BiH, državi koja još nema ni status zemlje kandidata za ulazak u “europsku obitelj”.
Iako žive u Bosni i Hercegovini, svi koji imaju hrvatsko državljanstvo dobiće niz povlastica u odnosu na svoje rođake, prijatelje i susjede koji su ostali samo na bh.. državljanstvu. Agencija Anadolija zabilježila je slučaj dvojice braće, Mirze i Mufida Čopelj, od kojih jedan ima hrvatsko državljanstvo, a drugi nema. Iako su obojica rođene Sarajlije, 1. jula Mirza će biti građanin Europske unije, a Mufid će ostati u Bosni i Hercegovini.
Mirza je novinaru AA ispričao da je državljanstvo Hrvatske dobio boravkom u toj zemlji: “Nošen životnim događanjima, koji su iza nas, i ratovima, postao sam hrvatski državljanin”, pojasnio je Mirza koji je svom bratu šaljivo poručio: “Nadam se brzom susretu, da će i BiH ući u EU, pa ćemo biti jednaki.”
Procjenjuje se da 90 posto Hrvata u BiH posjeduje državljanstvo Republike Hrvatske. Desetine tisuća Bošnjaka, najviše iz Krajine ali i iz drugih dijelova BiH, također imaju hrvatsko državljanstvo, kao i tisuće Srba koji su u BiH izbjegli iz Hrvatske.
Od 1. srpnja, građani BiH koji posjeduju i hrvatsku putovnicu, granicu s Hrvatskom prelaziće na mjestima gdje je naznačeno “Za građane EU”. Tako će i ova dva brata u Hrvatsku – novu članicu Europske unije, ulaziti različitim trakama.
“Mi imamo i sestru u Njemačkoj. Nikada nisam imao problema s dobivanjem vize, ali sam uvijek morao čekati vizu i proći procedure “, kazao je Mufid dodavši da njegov brat nikada nije morao prolaziti slične procedure jer je kao nositelj hrvatskog putovnica bez problema putovao kroz sve zemlje EU, dok je za one koji imaju samo putovnice BiH trebalo osigurati vize.
Ukoliko službena administracija EU u Bruxellesu ne promijeni zakone, državljani BiH koji posjeduju i hrvatsko državljanstvo, ulaskom Hrvatske u europsku obitelj uživat iste pogodnosti kao i Hrvati koji žive u Zagrebu, Dubrovniku, Puli ili nekom drugom hrvatskom gradu.
Hrvatske udruge u BiH strahuju da će mogućnosti koje hrvatskim državljanima nudi ulazak Hrvatske u EU uticati na dodatni odlazak Hrvata iz BiH, koji će priliku za rad i studiranje u povoljnijim uslovima moći iskoristiti u nekoj od zemalja EU, čime bi ionako mali broj Hrvata u BiH, u odnosu na predratni preiod, bio dodatno umanjen.
“Promijenit se mnogo stvari. Vjerovatno ću opet morati čekati na vizu i sigurno će tražiti mnogo štošta “, istakao je Mufid, a Mirza je dodao:” Više mu neću slati kune, već eure. I možda papire da može izvaditi vizu sljedeće godine doći u Zagreb. A sigurno će biti i rigoroznija kontrola na granicama “, kazao je Mirza svom bratu Mufidu kroz bosanski crni humor.
“Ali, kad mogu braća Boateng (nogometaši, op.pr.) igrati za dva različita kluba, zašto i ova dva brata ne bi mogla navijati za dvije različite države”, našalio se Mirza.
Primjer braće Čopelj nije iznimka. Još tisuće obitelji u BiH imaju članove koji posjeduju hrvatske putovnice, ali i one koji su ostali samo na putovnici BiH. Jedni će za 43 dana postati građani EU, a drugi ostati u BiH.
Radiosarajevo.ba