Published On: Sri, pro 7th, 2016

IZETBEGOVIĆ KONTRADIKTORAN: Želi ostanak OHR-a i stranih sudaca, a smeta mu izjava predsjednice RH da je BiH neemancipirana država


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imali su danas sastanak s veleposlanicima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u razgovoru za Fenu rekao da je na sastanku konstatovan napredak BiH na njenom putu integriranja u Europsku uniju, mogućnost aktiviranja MAP-a i napredak u implementaciji Reformske agende.
-Istaknuo sam pozitivne pomake koji su omogućeni usvajanjem reformskih zakona iz Agende – porast BDP, porast broja zaposlenih, porast sredstava prikupljenih kroz izravne i neizravne poreze. Naravno, bilo je riječi i o aktualnim, ali i starim problemima s kojima se suočavamo. Razgovaralo se o korupciji, nasilnom ekstremizmu, odlasku mladih iz BiH, referendumima i odlikovanjima ratnih zločinaca u RS-u, blokadama Federalnog parlamenta, neodržavanju izbora u Mostaru i Stocu, o pravosudnom sistemu, budućnosti OHR-a…, rekao je Izetbegović.
– Obratio sam pažnju na povezanost planiranih referenduma u RS-u i pritiskom koji se vrši kako bi se okončao mandat OHR-a i uklonili strani suci iz Ustavnog suda. Radi se o očitoj i opasnoj namjeri da se uklone prepreke i otvori put jednostranim odlukama o podjeli BiH. Ove namjere se umotavaju u priču o “europskom putu BiH koji ne može biti nastavljen s OHR-om”. OHR, koji je potpuno pasivizirao svoj rad u posljednjih osam godina nije problem za europsku budućnost BiH, njegova nazočnost je samo «osigurač» za situaciju u koju nas lako mogu uvesti neodgovorne i avanturističke politike. Takve politike koje planiraju referendume o secesiji i koje vrše udar na pravosudni sustav BiH, a time i na vladavinu prava u ovoj zemlji, jesu pravi problem i kočnica europskom putu BiH. Zato sam istaknuo i opasnost ubrzavanja smjena u Sudu BiH na način da umjesto predsjednika suda koji je bio iz reda Bošnjaka bude imenovan sudac iz reda ostalih. Potpuno je neprihvatljivo da Bošnjaci budu izbrisani iz pravosudne osovine koju čine Ministarstvo pravde, VSTV, Tužiteljstvo i Sud BiH!, tvrdi Izetbegović za Fenu.
Obzirom da je sutra sjednica Domu naroda Federalnog parlamenta na kojoj će se naći prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću, odnosno oporezivanju rada kladionica, kaže kako je o tome razgovarao s predsjednikom HDZ-a. Ističe kako mu je lider HDZ-a rekao da će sve što je dogovoreno na Vladi Federacije BiH biti usvojeno i na Parlamentu.
– Dobio sam izričit odgovor da će HDZ podržati hitnu proceduru. Nadam se da će biti tako, da  parlamentarci neće raditi mimo date riječi predsjednika stranaka. Svatko tko sutradan eventualno pokuša vratiti zakon u redovitu proceduru i time odgoditi oporezivanje kladioničara, odnosno omogućiti im stotine milijuna zarade, sebe će pred javnošću obilježiti kao zaštitnika kladioničarskog lobija, i protivnika Federacije BiH i njenih siromašnih građana, navodi Izetbegović.
Večernji.list

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>