Published On: Pon, ruj 22nd, 2014

Pokušali srušiti križ iznad Sarajeva: Inaćenje, provociranje i udar na mir

”Noćas iza ponoći skupina od desetak momaka iz Sarajeva, životne dobi od 15 do 30 godina, pokušala je srušiti križ na Zlatištu”, objavio je Dnevni avaz tvrdeći kakoje uhićeno šest osoba te kako je reagirala policija Republike Srpske, uključujući i Jedinicu za podršku.

No, policija je za sada odbila davati više detalja, a osude postavljanja križa iznad Sarajeva već stižu s različitih adresa.

”Križ na Zlatištu je križ inata i provokacije, a ne križ slobode i časti za srpski, pravoslavni narod”, izjavio je neovisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić povodom postavljanja spomen-križa na Zlatištu iznad Sarajeva.

Cerić u priopćenju za javnost navodi kako križ u kršćanskoj tradiciji ima historijat još iz doba kada su nevini ljudi razapinjani u vrijeme Rimljana i kada je bio simbol ropstva, sramote i zločina.

”Naprotiv, križ je dobre Bošnjane podsjećao na ljubav, vjeru, toleranciju i suživot, no križ koji je osvanuo na brdima Sarajeva više podsjeća na onaj križ granatiranja, širenja straha i mržnje, ubijanja nevine sarajevske djece, a ne na križ ljubavi, vjere, tolerancije i suživota”, naveo je Cerić te dodaje kako oni koji su križ postavili na uzvisinu iznad Sarajeva svakako nisu na visini ljudske časti i morala.

”Inaćenje i provociranje možda nekome mogu donijeti par glasova više na predstojećim izborima, ali našoj zemlji i njezinim narodima neće donijeti ništa dobro” naveo je Cerić.

Na postavljanje križa reagirala je i Bošnjačka organizacija u Sjevernoj Americi nazvavši taj čin gnusnim, anticivilizacijskim, sramnim, nečasnim i neprimjerenim čunom te novim atakom na istinu i pravdu o zločinima u Bosni i Hercegovin.
Istovremeno od državnih organa Bosne i Hercegovine traže hitnu akciju za uklanjanje križa i kažnjavanje svih onih koji su sudjelovali u ovaj ”sramnoj akciji”.

”Od OHR-a i posebno Valentina Inzka tražimo hitnu i bezkompromisnu akciju protiv barbarske provokacije koja najozbiljnije narušava mir, stabilnost, suživot i suverenitet Bosne i Hercegovine. Mi poštujemo svačije pravo na vjerska obilježja ali je ovo obična provokacija građanima Sarajeva koji su godinama trpili opsadu. Križevi, krstovi, i polumjeseći pripadaju na crkvama i džamijama a ne na brdima”, ističe KBSA.

Podsjećamo, na lokalitetu Zlatište iznad Sarajeva, gdje je tijekom rata bila linija fronta, u nedjelju ujutro je osvanuo spomen-križ.

Kako je za Agenciju Srna izjavio predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, krst je podignut “kao znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare