Published On: Sub, velj 16th, 2013

POKUŠAJ SILOVANJA MLADOG HRVATSKOG DIPLOMATE: "Suad Čamdžić me je htio nabiti na k…." – tvrdi Arifhodžić

RIM- Iz profesionalnih razloga, s mučninom i ogorčenošću, dužan sam da Vas izvijestim o teškom ispadu, besprizornom i prostačkom ponašanju Suada Čamdžića, savjetnika ministra Jerke Ivankovića Lijanovića sina starog Lijana i člana delegacije BiH tijekom sjednice Upravnog odbora IFAD-a 13. i 14. veljače u Rimu i okupljanja delegacije BiH.
Navodi se to u depeši Ambasade BiH u Rimu koju je hrvatski diplomat iz BIH,  veleposlanik Nerkez Arifhodžić pod oznakom “interno” i “privatno” uputio ministrima vanjskih poslova i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Zlatku Lagumdžiji i Mirku Šaroviću, premijeru FBiH Nerminu Nikšiću i ministru poljoprivrede FBiH Jerku Lijanoviću , a koja je u posjedu “Glasa Srpske”.
Veleposlanik navodi da su ispadu Čamdžića, savjetnika ministra poljoprivrede Lijanovića,  svjedočili članovi izaslanstva Ana Bašić i Vesna Njegić, ministar savjetnik u Veleposlanstvu BiH u Rimu.Nerkez je inače bio veleposlanik BIH u Turskoj. Kao Bošnjak. Onda je otišao u mirovinu. Spletom okolnosti Zlakto je Hrvatima nametnuo Komšića.Budući da Komšić ne pozna učenih Hrvata zvao je  Nerkeza ometajući mu umireljovljenički mir. Pitao ga je bi li se vratio iz mirovije kao Hrvat za dobru plaću. Nerkez je rekao da je to kazneno djelo i da nije siguran. Komšić je rekao ajde bolan ne seri kakvo kazneno djelo pa Zlatkova kuma je tužiteljica. Onda more, rekao je Nerkez i vraito se iz mirovine kao Hrvat. Kad se vratio potpisao je pravno utuživu izjavu pred Radmanovićem kako se on Nerkez Arifhodžić , po nacionalnosti 70 punih godina Bošnjak, najedanput osjeća kao Hrvat. Na osnovu te lažne izjave dobio je novo auto, stan, plaću, poziciju, i mnoštvo materijalnih pogodnosti koje nikada ne bi dobio da nije dao lažan iskaz. Do danas ga policijske službe BIH nisu privele.  Nakon što je došao na posao, po želji Željkovoj Nerkez je pomeo kompletnu hrvatsku diplomaciju iz BIH i na njihova mjesta doveo podobne ljude.
U dopisu centrali ovaj sitni kriminalac piše:
– Bez izričitog povoda i u namjeri izazivanja incidenta, u roku od samo nekoliko minuta zajedničkog prisustva, Čamdžić je veleposlaniku BiH u Rimu i stalnom predstavniku BiH u Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede UN (IFAD) uputio riječi “da se j … i da ga nabije na k …. “, te napustio sto rekavši da će on” raditi ono što je naumio “, a da mi (Veleposlanstvo BiH) radimo što hoćemo, tražeći da ga prati Bašićeva – naveo je Arifhodžić u depeši iz Rima odaslanoj nadležnim institucijama u BiH 13. veljače.
On dodaje i da se Bašićeva “šokirana prizorom”, pokušala ispričati veleposlaniku zbog tog incidenta.
– Ne želeći da se ovo negativno odraziti u IFAD-u, suzdržao sam se da ne tražim isključenje ovog članka iz delegacije BiH i odlučio se na upućivanje informacije nadležnim institucijama i traženje disciplinskih i drugih mjera protiv Čamdžića koji se prema drugom članu izaslanstva, u ovom slučaju veleposlaniku BiH u Rimu, ponio nedopušteno, primitivno i bez ikakve ograde svoje uličarske navike prenio na izaslanstvo – navodi veleposlanik Arifhodžić.
Arifhodžić navodi i da u svom dugogodišnjem radu nikada nije bio suočen sa takvim prostaklukom u komuniciranju.
– Očekujem da ću kroz mjere koje ćete poduzeti prema Čamdžiću imati satisfakciju za poniženje koje sam doživio u obavljanju dužnosti u inozemstvu – navodi veleposlanik.
Ministar poljoprivrede FBiH Jerko Lijanović rekao je “Glasu Srpske” da “eventualno neprimjereno ponašanje Čamdžića nije bilo na skupu IFAD-a, nego na sastanku s veleposlanikom”.
– Naložio sam da se cijela situacija istraži i kada dobijemo sve činjenice, poduzet mjere. Ako je bilo neprimjerenog ponašanja, to se ne može tolerirati nijednom dužnosniku – kazao je Lijanović.
Iz Ureda ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića “Glasu Srpske” su rekli da neće komentirati ovaj skandal, jer nitko od predstavnika tog ministarstva nije bio na zasjedanju IFAD-a.
Iz MVP-a BiH nismo dobili odgovor na pitanja jesu li zaprimili depešu i što će poduzeti.
Sankcije
Arifhodžić zbog ovog incidenta od državnih organa BiH traži da Čamdžića više ne uvrštavaju u izaslanstva koje predstavljaju BiH u inozemstvu, a od Vlade FBiH da ga kazni jer se sramotno ponio na zasjedanju IFAD-a u Rimu.
– Lijanoviću predlažem da se riješi osobe koja na ovaj način šteti i njegovom ugledu, kao potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede FBiH, s obzirom na to da nastupa u svojstvu savjetnika ministra – istaknuto je u dopisu.
Savjetnik ministra ispsovao ambasadora