Published On: Pet, ruj 9th, 2016

Pokušaj otmice djevojčica na Kosovu?

Tri maloljetne djevojčice srpske nacionalnosti iz sela Stanišor, u općini Novo Brdo, presrela su sinoć oko 18 sati dvojica neidentificiranih muškaraca, a roditelji strahuju da se radi o pokušaju otmice.
Ovo je sinoć javila TV “Puls” iz Šilova koja navodi da su dvojica muškaraca bili u vozilu marke “golf 2”, da su govorili albanskim jezikom i da su djevojčice koje su stare između 11 i 12 godina rukom pozivali da uđu u automobil.
Mogući incident je spriječila pojava policajca u civilu koji je, nakon posla, šetao psa glavnom ulicom tog mjesta. “Vraćale smo se iz škole u Gornjem Kuscu kada se naglo zaustavio plavi ‘golf’ ispred nas, a dvojica ljudi su počela nešto pričaju na albanskom jeziku i pokazuju rukom da uđemo u kola.
Mi smo se uplašile i odmah sam telefonirala kući. Kada se pojavio susjed sa psom, obojica su brzo sela u auto i otišli u nepoznatom pravcu “, ispričala je jedna od djevojčica ocu, koji strahuje da je to bio pokušaj otmice. Slučaj je prijavljen policiji, koja se ubrzo pojavila na mjestu događaja i uzela izjave od očevidaca.
“Do prije koju godinu djeca iz Staniša koja nastavu pohađaju u susjednom selu Gornje Kusce kombijem su išla u školu, a sada, kada je taj prijevoz ukinut, prinuđena su da idu kilometar i pol pješice, i po kiši i po suncu svakog dana”, izjavio je mještanin Slobodan Stević. Ovo nije prvi put da nepoznata lica presreću djevojčice u Stanišor upućujući im neprimjerene poruke. U multietničkom selu Stanišor, općina Novo Brdo, danas živi oko 300 Srba i pedesetak Albanaca.