Published On: Fri, Jul 17th, 2020

Pokretna bolnica iz RS prodana Turskoj za duplo više novca

Priča o mobilnoj bolnici danima je okupirala pažnju javnosti. O njoj se pričalo i na sjednici Narodne skupštine, 1. lipnja.

Republičko javno tužiteljstvo i dalje istražuje način nabavke mobilne bolnice u Republici Srpskoj. Bolnica koja je danima bila u središtu javnosti zbog sumnji u nezakonite radnje okončana je raskidom ugovora s dobavljačem – kompanijom “Balkan Global” iz Bijeljine, navodi BHRT.

U međuvremenu, iz ove kompanije priopćeno je kako je sporna bolnica prodana turskoj kompaniji za dvostruko veći iznos koji je bio nuđen vlastima Republike Srpske.

Vlasnik kompanije “Balkan global” iz Bijeljine Slavenko Ristić izjavio je za BHRT da je pokretna bolnica koju je nudio Republici Srpskoj po cijeni od 4,29 milijuna maraka, u svrhu pomoći, bez zarade i profita prodao jednoj kompaniji u Turskoj za oko pet milijuna eura.

Ristić je istaknuo i kako se bolnica ne sastoji samo od šatora, kao što su pojedinci tvrdili, već da uz nju idu kirurške stolice, digitalni rendgeni, klimatizacija i sve što je potrebno za liječenje u vrijeme bilo kakve elementarne nepogode, pa i u slučaju pandemije koronavirusa.

”Jednostavno, ne želim više diskutirati bilo što u vezi pokretne bolnice. Međutim, evo sreća nas je poslužila i to je bilo i za očekivati. Takvi objekti u svijetu koštaju između sedam i 12 milijuna eura. Mi smo vrlo brzo pronašli kupca. Jednu tursku kompaniju, koja je za potrebe svoje države kupila tu mobilnu bolnicu i evo u procesu smo realizacije i isporuke te bolnice”, kaže Ristić.

Priča o mobilnoj bolnici danima je okupirala pažnju javnosti. O njoj se pričalo i na sjednici Narodne skupštine, 1. lipnja.

U PDP-u, koji je bio jedan od najglasnijih kritičara nabavke mobilne bolnice, i dalje tvrde da je odluka Stožera za izvanredne situacije da se raskine ugovor s “Global Balkanom” potvrda da postoje nezakonite radnje u vezi s tom nabavkom.