Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Pokrenuti disciplinski postupci protiv pripadnika OS BiH koji su veličali Karadžića

Must Read
Ministarstvo obrane (MO) Bosne i Hercegovine pokrenulo je disciplinske postupke protiv pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH koji su nakon presude Haškog tribunala otvoreno dali podršku osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, potvrđeno je za Klix.ba u Ministarstvu obrane BiH…

Informiramo vas da su protiv istih od matičnih postrojbi pokrenuti disciplinski postupci koji su još uvijek u tijeku te do okončanja istih ne možemo iznositi nikakve dodatne informacije, kazala je šefica Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH Uma Sinanović.

Na pitanje je li i kojim dokumentom regulirano ponašanje pripadnika OS BIH na društvenim mrežama, Sinanović odgovara da na razini MO i OS BiH postoje uspostavljene procedure koje se odnose na javno i medijsko istupanje pripadnika OS BiH, isključivo po odobrenju ministra obrane BiH.

Svako kršenje i nepoštivanje istih povlači za sobom poduzimanje adekvatnih mjera za sankcioniranje osoba za koje se utvrdi da su povrijedile odredbe važećih zakona i propisa kojima je regulirana ova oblast, rekla je Sinanović.

Na drugoj strani, iz MO BiH ističu da na razini MO i OS BiH ne postoji propisana procedura koja se odnosi na praćenje javnog istupanja pripadnika OS BiH na društvenim mrežama.

Što se tiče osnove za pokretanje disciplinskog postupka i generalno procedure pokretanja Sinanović je kazala kako se u ovisnosti od težine učinjene disciplinske greške ili prijestupa ova vrsta disciplinskih prekršaja sankcionira sukladno Pravilniku o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku.

Na pitanje koliko je do sada izrečeno disciplinskih kazni zbog ponašanja na društvenim mrežama i o kakvim disciplinskim kaznama je riječ iz MO BiH su kazali kako nemaju precizan podatak.

Skladno gore navedenim odgovorima, disciplinske mjere izriču se na temelju Pravilnika iz odgovora br. 4, navodeći koji je članak Pravilnika povrijeđen. S obzirom da Pravilnik ne tretira ponašanje pripadnika OS BiH posebno na društvenim mrežama, nego ponašanje pripadnika OS BiH općenito, nije moguće navesti konkretan i precizan podatak o izrečenim disciplinskim mjerama isključivo zbog ponašanja na društvenim mrežama, zaključila je Sinanović.

Podsjećamo, u ožujku ove godine nekoliko pripadnika Oružanih snaga BiH dalo je otvoreno podršku ratnom zločincu Radovanu Karadžiću uoči izricanja presude u Haškom tribunalu.

Riječ je o Goranu Kovaču, koji je postavljen na dužnost u deminerskom bataljonu brigade Taktičke podrške sa mjestom rada u Čapljini, a koji je objavio fotografiju Radovana Karadžića poručujući kako je “svaki Srbin Radovan”. Drugi pripadnik OS BiH je Vlado Vuković koji je otišao čak i dalje nazivajući Bošnjake “poturicima”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -