Published On: Pet, sij 11th, 2013

Pokrenuta procedura smjene (izglasavanja nepovjerenja) Vlade Federacije

Predsjedavajućem Zastupničkog doma Federacije BiH Fehimu Škaljiću danas je uručena inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi, doznaje Fena.
Inicijativu je potpisalo 56 zastupnika: 28 iz SDP-a, 12 – HDZBiH, tri iz HDZ 1990 i 13 iz SBB-a. U skladu s političkim dogovorom koji su napravili lideri četiri stranke koji su pokrenuli ovu inicijativu kao nova parlamentarna većina praktično je počela provedba dogovora četiri stranke.
– Tražimo razrješenje, prije svega, što ova Vlada ne odražava trenutnu situaciju u parlamentu. Ona više ne predstavlja parlamentarnu većinu i kao takva više nije u stanju obavljati svoju funkciju propisane zakonima i Ustavom FBiH. Do sada se pokazalo da Federalna vlada nije u stanju donositi sistemske zakone. Svjedoci smo opstrukcije prilikom usvajanja proračuna Federacije BiH za 2013. godinu. Takva vlada već odavno ne odražava političku volju parlamentarne većine i još prije šest mjeseci stekli su se uvjeti da iz Vlade izađu ministri iz SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak, a da na njihovo mjesto dođu ministri iz dva HDZ-a i SBB-a – izjavio je za Fenu, Jasenko Selimović šef Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu PFBiH.
Po zakonskoj proceduri predsjedavajući Škaljić je dužan o ovoj inicijativi informirati predsjedavajućeg Doma naroda PFBiH i Vladu FBiH. Federalna vlada je obvezna u roku 30 dana očititovati se na inicijativu Zastupničkog doma i nakon toga se saziva sjednica na kojoj se razmatra nepovjerenje Vladi.
 
R.I./Dnevnik.ba