Published On: Fri, Jul 3rd, 2020

Pokrenuta peticija da se višegradski hotel strave ukloni s Googlea

“Ako bi neko koncentracijske logore Auschwitz-Birkenau odlučio pretvoriti u wellness odmaralište pogodno za ‘opuštajući odmor’, da li biste mu dopustili da to promovira na Googleu? Želite li dopustiti da se na Google Maps prikazuje kao turistički objekt?”

Tako je Amela Trokić započela svoju peticiju, inzistirajući da se hotel Vilina vlas ukloni s Google pretraživača i Google Maps.
“Vilina Vlas je ‘hotel’ koji je služio kao jedan od glavnih zatočeničkih prostora tokom višestrukog masakra u Višegradu. Bošnjačke zarobljenike su tukli, mučili i ubijali, dok su stotine žena silovane i zlostavljane u sobama ovog hotela”, istaknula je ona.

Turistička agencija bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ne samo što hotel Vilina vlas promovira kao lječilište za rehabilitaciju u Bosni i Hercegovini, već se promovira i na Googleu.
“Brza pretraga na Google dobit će sjajne kritike i račune iz prve ruke onih koji kažu da je to ‘vrlo lijepo i mirno mjesto u prirodi’. (…) Gosti mogu spavati u nekoj od brojnih soba u kojima su žene silovane, a muškarci mučeni i ubijani.”
Upozorila je da se ne tako daleka povijest ovog hotela pokušava sistemski izbrisati na nehuman način uz podršku Vlade Republike Srpske.
“Uklonite ovaj zločin iz svoje pretrage, uklonite ih sa svih vaših karti i pomozite nam u pokušaju da pružimo dostojanstvo i pravdu žrtvama”, stoji u pismu Amele Trokić.

Peticiji možete pristupiti ovdje.