Pokrenut postupak zbog otvaranja pisma iz Haaga

Čolaković se tereti da je odgovorna jer je Mladen Ivanić, tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH, pismo iz Međunarodnog suda pravde u Haagu dobio otvoreno

Igor Cmadak, ministar vanjskih poslova BiH pokrenuo je disciplinski postupak protiv Mirsade Čolaković, veleposlanice BiH u Haagu, objavio je Dnevni avaz navodeći kako se Čolaković na odgovornost poziva zbog njenih postupaka u veleposlanstvu BiH u Haagu dok su u Predsjedništvu BiH vođene aktivnosti u vezi sa zahtjevom za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Navodno se Čolaković ogriješila o zakon i propise jer nije postupala po instrukcijama iz Ministarstva vanjskih poslova. S druge strane, navodno je poslušala člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, pa je na njegov zahtjev otvorila njegovo pismo iz Suda i pročitala mu ga iako to, usprkos njegovom traženju, nije smjela.

Čolaković se, navodi Avaz, tereti da je odgovorna jer je Mladen Ivanić, tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH, pismo iz Međunarodnog suda pravde u Haagu dobio otvoreno.

Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrdio je za Avaz da je postupak protiv Čolaković pokrenut po tri točke.

”Zbog nepostupanja po pisanoj instrukciji ministra vanjskih poslova nedostavljanja pisma primatelju, otvaranja zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugoj osobi, članu Predsjedništva BiH, te otvaranja zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugoj osobi, predsjedatelju Predsjedništva BiH. Očekuje se uskoro da bude održana rasprava na koju je pozvana i veleposlanica Čolaković”, rekao je Regoje.

Avaz navodi kako bi ”Čolaković mogla biti žrtveno janje” te da ni ”sedam mjeseci nakon što je objelodanjeno da agent Sakib Softić nije imao legitimitet te da su to Bakir Izetbegović i njemu blizak krug ljudi znali, a sakrili od javnosti, još nitko nije odgovarao”.