POKRENUO INICIJATIVU Bosić od Parlamenta traži smanjenje cijena usluga mobilnih operatera

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma parlamenta BiH, pokrenuo je inicijativu da parlament raspravlja o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH.

– Već duže vrijeme primjetno je da građani BiH plaćaju mnogo više cijene usluga korištenja mobilne telefonije od susjednih zemalja. Neka istraživanja pokazuju da korisnici mobilne telefonije u BiH plaćaju visoke cijene razgovora i prenosa podataka uz drastično manji kvalitet usluga u odnosu na okruženje. Iako u BiH trenutno posluje šest mobilnih operatera, stiče se dojam kako ne postoji stvarna konkurencija i da su građani u BiH oštećeni – navodi se u obrazloženju Bosićeve inicijative.

Također, u inicijativi se navodi kako Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) treba osigurati informaciju o cijenama usluga operatera u BiH s usporedbom cijenama usluga u regiji i Europi.

– Potrebno je utvrditi kolike su cijene i kakav je kvalitet usluga telekom operatera i njihovo poređenje sa konkurencijom u regiji i Europi. Treba pronaći način da se problem riješi, da se cijene usluga snize i usklade s cijenama u regiji – piše u inicijativi.

Prema informacijama iz RAK-a, kada su u pitanju cijene mobilnih usluga u BiH, prosječna cijena tri glavna telekom operatera u BiH, odnosno “BH Telecoma”, “M:tela” i HT “Eroneta” je 0,19 KM po minuti unutar vlastite mreže, dok je, recimo, cijena minuta razgovora u Crnoj Gori u prosjeku