Published On: Sri, stu 26th, 2014

Pokreće se inicijativa da pjesma “Zemljo moja” bude nova himna BiH

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine i službeno će pokrenuti inicijativu da svima dobro poznata pjesma “Zemljo moja” postane nova himna Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ove unije.

Pokreće se inicijativa da pjesma

“Mislim da ne postoji niko u Bosni i Hercegovini ko ne pozna ovu prelijepu pjesmu koju je napisao Kemal Monteno, a kojom su se sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća proslavili grupa Ambasadori i Ismeta Dervoz, tada Krvavac. Tekst je potpuno neutralan, jer pjeva o ljubavi čovjeka prema domovini i po tome je univerzalan, tako da kao takav mogu svi prihvatiti. Melodija, istina za volju, nema klasičnu formu himne, ali to ne treba smetati”, navode iz Paneuropske unije BiH.

Oni ističu da je Bosna i Hercegovine posebna zemlja, te pitaju: “Zašto ne bi imala i posebnu i jedinstvenu himnu?”.

“Uostalom, uz dobar aranžman i simfonijsku izvedbu mislim da se i taj ‘nedostatak’ može ukloniti. Svi govore kako smo sada na prekretnici prema boljem. Evo, neka ovo bude neki dobar početak na kojem se može pokazati opredijeljenost da svi zajedno gradimo sretniju budućnost. Ne treba zaboraviti da aktuelnu himnu nisu usvojili predstavnici vlasti, već je himna, ako mogu grubo reći, nametnuta. Već godinama se pokušava osmisliti tekst za sadašnju himnu, ali bezuspješno. Dakle, evo prilike da bh. političari izglasaju zajednički novu himnu, koja će i na taj način biti i bolje prihvaćena”, kazao je predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Vanja Gavran, dodajući kako će ovu inicijativu uputiti prije svega Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, čim bude konstituiran novi saziv.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare