Published On: Pon, ruj 19th, 2016

POKRAJINSKI IZBORI Stranka Angele Merkel izgubila značajan broj glasova u odnosu na 2011., ali ostaje druga po snazi

Socijaldemokratska stranka (SPD) pobijedila je na pokrajinskim izborima u Berlinu, a demokršćani kancelarke Angele Merkel ostali su druga stranka po snazi, iako su izgubili znatan broj glasova u odnosu na zadnje izbore 2011. Krajnje desni AfD (Alternativa za Njemačku) osvojio je 14,1 posto, prema rezultatima objavljenim sinoć do 22 sata. To je izniman uspjeh, upravo smo ušli u glavni grad, trijumfirala jeBeatrix von Storch u izjavi za ARD. Ankete su im davale od 11 do 15 posto. U parlament još ulaze Zeleni, Die Linke i liberali iz FPD-a, dok su ispod crte ostali Pirati.
SPD ostaje najjača stranka, ali s bitno manje glasova nego 2011. kad su osvojili 28 posto. Sada su dobili 21,6 posto. CDU je pao, ali je ipak ostao druga stranka po snazi sa 17,5 posto. Nisu se ostvarile katastrofične prognoze da će birači tako kazniti vladajući tandem SPD-CDU da će CDU pasti na četvrto mjesto. Demokršćane ipak nisu pretekli Zeleni (15,1 posto) i Die Linke (Ljevica – 15,7 posto), oporbene stranke čija je popularnost porasla u odnosu na prošle izbore.

PITANJE KOALICIJE

Berlinski su izbori bitni kao test za savezne izbore koji se očekuju na jesen iduće godine. Socijaldemokratski gradonačelnik Berlina Michael Mueller u kampanji je najavio da ne planiraju nastaviti koaliciju s CDU, nego sa Zelenima, a ako ne budu imali potrebnu većinu, za trećeg člana koalicije pozvat će Ljevicu (Die Linke). No izbori su pokazali da SPD ni s CDU ni sa Zelenima nema dovoljnu većinu za koaliciju. Moguće je da sa Zelenima uđu u koaliciju s Ljevicom – Zeleni su poručili da savez sa CDU ne dolazi u obzir. Druga je mogućnost koalicija SPD-a sa CDU i liberalima iz FDP-a. FPD je bio dugogodišnji koalicijski partner konzervativne koalicije CDU/CSU, ali su na zadnjim saveznim izborima 2013. pali ispod cenzusa pa su prvi put od 1949. ostali bez zastupnika u Bundestagu.
Berlin brzo raste, nikad nije imao više zaposlenih i manji javni dug, a ipak su njegovi stanovnici nezadovoljni, najviše neučinkovitom birokracijom i brzorastućim najamninama. Petogodišnju vladavinu CDU i SPD-a, članica velike koalicije na saveznoj razini, opterećuje skandalozna gradnja nove zgrade aerodroma, čije otvaranje kasni već pet godina, uz troškove koji su tri puta prerasli prvotno predviđen proračun. CDU ne može očekivati pobjedu u multinacionalnom, lijevom Berlinu, ali na saveznoj razini oni su i dalje neusporedivo najjača stranka: sve im ankete daju od 32 do 35 posto glasova, a SPD-u 22 do 23 posto.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x