Published On: Uto, svi 25th, 2021

Pokolj u peruanskom selu u kojem se proizvodi koka, među mrtvima ima i djece

Četrnaest osoba, među kojima dvoje djece, ubijeno je iz vatrenog oružja u peruanskoj zabiti gdje se proizvodi koka, a oružane snage sumnjaju da su napadači pripadnici maoističke pobunjeničke skupine Blistavi put.

Pokolj bi mogao povećati napetosti u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora 6. lipnja. Populistička kandidatkinja desnice Keiko Fujimori optužuje svog suparnika, krajnjeg ljevičara Pedra Castilla da je povezan s političkim krilom Blistavog puta, što ovaj odlučno niječe.

Četrnaest ubijenih mještani su sela San Miguel del Ene, u dolini kojom protječu rijeke Apurimac, Ene i Mantaro, na jugu zemlje, koja je središte proizvodnje koke u Peruu. Vlada tvrdi da na tom području još djeluje Blistavi put, maoistička pobunjenička skupina koja se od 1980. do 2000. borila protiv peruanske vojske, prouzročivši tisuće žrtava.

“Na mjestu napada su pronađeni letci u kojima se poziva stanovnike da ne sudjeluju na izborima u 2021.”, ističe vojska u priopćenju, optuživši za napad skupinu Blistavog puta kojoj je na čelu Victor Quispe Palomino poznat kao “drug Jose”.

Peru je jedan od najvećih proizvođača koke i kokaina u svijetu

Premda je velika većina vođa maoističke gerile u zatvoru, neki su borci ostali u udaljenim šumskim i planinskim područjima.

Vlasti procjenjuju da ih je oko 350 i tvrde da surađuju s krijumčarima droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odlučno osuđujem ubojstvo ovih 14 ljudi”, objavio je na Twitteru privremeni peruanski predsjednik Francisco Sagasti koji je naredio “raspoređivanje vojno-policijskih ophodnja” u tome kraju kako “taj teroristički čin ne bi ostao nekažnjen”.

Državno odvjetništvo vodi istragu o ubojstvima. Ministrica obrane Nuria Esparch obećala je da ona “neće ostati nekažnjena”.

Godine 2003. Povjerenstvo za utvrđivanje istine i za pomirbu procijenilo je da je u sukobu vojske i pobunjeničkih skupina Blistavi put i Revolucionarni pokret Tupac Amaru od 1980. do 2000. poginulo oko 70.000 ljudi.

Peru je uz Kolumbiju i Boliviju jedan od najvećih proizvođača koke i kokaina u svijetu.