Published On: Uto, svi 7th, 2013

POKLON TURSKOG GRADA KONYE: Mevlevijska tekija u Sarajevu 8. maja ponovo otvara svoja vrata

Poklon turskog grada Konye  Sarajevu, ponovo sazdana mevlevijska tekija, koju su nakon Osmanske agresije  na prostore BiH sagradili prvi BH muslimani, kao mjesto molitve i okupljanja, svoja će vrata građanima ponovo otvoriti 8. maja

Historijsku mevlevijsku tekiju otvorit će ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, potvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija direktor Turske agencije za saradnju i koordinaciju u BiH (TIKA)Zulkuf Oruc.
Sagrađena 1463. godine i srušena 1950-ih godina, mevlevijska tekija je promijenila lokaciju i sada je smještena na udaljenost nešto veću od 50 metara od Mezarja “Kovači”, gdje se nalazi i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića.
Kako je Oruc rekao Anadoliji, u temelje ovog zdanja ugrađeni su bratski odnosi sarajevske općine Stari Grad i općine Selčuklu iz Konye, koja je donirala sredstva za izgradnju tekije, danas smještene u blizini Žute tabije.
“U temeljima ovog projekta stoje bratski odnosi između općina Stari Grad u Sarajevu i Selčuklu u Konyi. Lokacija, na kojoj je ponovo sagrađena mevlevijska tekija je donacija Općine Stari Grad” rekao je Oruc, dodajući da je projekat realizovan uz finansiranje turske općine Selčuklu iz Konye.
Projekat je realizirala TIKA, a Oruc je pojasnio kako im cilj nije bio sagraditi običnu zgradu, nego oživjeti i podržati jednu tradiciju.
“Posljednji predavač Mesnevije, Hadžimulić je ostavio oporuku da se sagradi mevlevijska tekija. Mi smo se, po toj oporuci dogovorili s arhitektom Namikom Muftićem za realizaciju ovog projekta. Moramo spomenuti da je cijeli projekat finansirala Općina Selčuklu, a također, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Konyi Ercan Uslu nam je dao punu podršku. Mi, kao TIKA, smo bili zaduženi za implementaciju ovog projekta”, pojasnio je Oruc.
Gradnja tekije je počela 15. listopada, a svi radovi su bili zarvšeni do 6. travnja tekuće godine.
Oruc je dodao da će svečanom otvorenju tekije 8. maja u Sarajevu, pored delegacije Općine Selčuklu i zvaničnika iz BiH, prisustvovati ministar vanjskih poslova Republike Turske, Ahmet Davutoglu.
“Općina Selčuklu i grad Konya, čuvaju naslijeđe koje krije nevidljive veze tih mjesta sa Sarajevom, a koje povezuju Anadoliju i Balkan. Ove veze su tu već pet stoljeća i biće tu još pet” zaključio je Oruc.