Poklon Sarajeva: Mostarske muslimane ramazanski top će podsjećati da je vrijeme za iftar

Ovo je odluka Grada Sarajeva da se ponaša liderski i da podržava razne projekte unutar BiH u kapacitetima u kojima to dozvoljavaju naše financijske mogućnosti – kazao je Skaka, naglasivši kako im je želja da u budućnosti budu partneri svim gradovima u BiH u ovakvim i sličnim projektima.
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka poklonio je građanima Mostara ramazanski top, a svečana primopredaja izvršena je u utorak na mostarskom brdu Fortica, odakle će taj top oglašavati vrijeme iftara.
Riječ je o ručno rađenom topu na koji je tom prilikom postavljena i gravirana pločica s natpisom ‘Poklon Grada Sarajeva’.
Sarajevski gradonačelnik kazao je kako muslimani – Bošnjaci sutra ulaze u sveti mjesec ramazan, koji je poseban mjesec, te da ova donacija ima i posebnu tradicijsku vrijednosti.
Top na simboličan način obilježava završetak posta i početak iftara, i to je tradicija koja se vezuje za Grad Sarajevo, kazao je Skaka.
Dodao je kako se pored vjerske dimenzije želi obogatiti i turistička ponuda Mostara, koji je jedan od najposjećenijih turističkih gradova BiH.
– Ovo je odluka Grada Sarajeva da se ponaša liderski i da podržava razne projekte unutar BiH u kapacitetima u kojima to dozvoljavaju naše financijske mogućnosti – kazao je Skaka, naglasivši kako im je želja da u budućnosti budu partneri svim gradovima u BiH u ovakvim i sličnim projektima.
Osim Mostara, Sarajevo je bajramski top doniralo i Travniku, kao i sarajevskoj Općini Novi Grad, a vrijednost čitavog projekta je oko pet tisuća maraka.
– Želja nam je da svi veći gradovi u BiH imaju jedan ovakav top kako bi taj simboličan način obilježavanja kraja posta priuštili svim građanima BiH – poručio je Skaka.
Izražavajući zahvalnost sarajevskom gradonačelniku, predstavnik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Ramiz Jelovac kazao je kako su i do sada na sličan način upražnjavali obilježavanje iftara, ali da im je ova donacija posebno draga jer dolazi iz Sarajeva i predstavlja obnavljanje kulture i tradicije.
Uz sarajevske političke dužnosnike, svečanosti je prisustvovao i predstavnik Grada Mostara Izet Šahović te predstavnici Medžlisa IZ-a Mostar.
U znak zahvalnosti, gradonačelniku Sarajeva uručena je levha s motivima Starog mosta i knjiga “Urbani razvoj Mostara”.
Dnevnik.ba